GHEORGHE CĂRBUNESCU LA 70 DE ANI


– inginer şi expert tehnic în transporturi auto şi căi ferate; interpret de romanţe; membru al Forumului Cultural al Râmnicului şi al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţeană Vâlcea –
 

Gheorghe Cărbunescu s-a născut la 9 august 1943, pe Valea Olteţului, în satul Sârbeşti, comuna Alimpeşti, judeţul Gorj, părinţii săi fiind Nicolae şi Elena Cărbunescu (născută Belei, în satul Goruneşti, comuna Slătioara, judeţul Vâlcea, care anul acesta a împlinit venerabila vârstă de 92 de ani). După el au venit pe lume Nicolae (de profesie inginer mecanic, inventator în mecanica hidraulică, astăzi pensionar, stabilit cu domiciliul la Târgu-Jiu) şi Constantin (de profesie şofer, stabilit cu domiciliul la Sibiu).

Clasele I-VI le-a urmat la şcolile din localitatea natală, iar ultima clasă gimnazială, a VII-a, la Târgu-Cărbuneşti. Foştii colegi de şcoală îşi amintesc cu drag de Gheorghe Cărbunescu, despre care spun că era un copil frumos, curat, ordonat şi silitor. La rândul său, eroul nostru vorbeşte cu nostalgie de anii copilăriei şi cu admiraţie faţă de colegii şi profesorii săi. În amintirile sale un loc aparte îl au cele trei familii de dascăli Bondoc, Ghirlea şi Rogojinschi, stabilite în comuna sa după evacuarea lor din Basarabia în 1944, faţă de care are o profundă recunoştinţă pentru profesionalismul dovedit. Profesoara Bondoc l-a îndrăgit pe când era de-o şchioapă şi, datorită trăsăturilor fizionomice de tip germanic, păr blond şi ochi albaştri, aceasta l-a poreclit Fritz. Erau trăsături moştenite de la bunica din partea tatălui.

Copilăria şi-a petrecut-o în satul natal, Sârbeşti, la bunicii din Goruneşti – Slătioara, la Câmpina şi la Târgu-Cărbuneşti acolo unde tatăl se afla cu serviciul.

A urmat cursurile Liceului Teoretic „Tudor Arghezi” (promoţia 1961) din Târgu Cărbuneşti şi ale Institutului Politehnic din Bucureşti – Facultatea de Transporturi (promoţia 1971). Cu toate vicisitudinile vremii, din cei 36 de colegi de clasă din liceu 29 au absolvit o facultate; o performanţă la care au contribuit din plin profesorii şi severitatea sistemului educaţional românesc din anii ’60-’70.

Odată cu încheierea studiilor şi obţinerea diplomei de inginer a activat în mai multe instituţii cu profil transport din ţară, serviciul purtându-l prin oraşele: Târgu-Mureş, Sibiu, Horezu şi Râmnicu-Vâlcea (localitate în care s-a stabilit definitiv în anul 1975).

După anul 1990 a lucrat în firma proprie, SC Transcarbone SRL, Rm. Vâlcea, până în 2005, anul pensionării. Începând cu anul 1979 este expert tehnic în transporturi auto şi căi ferate, activitate pe care o desfăşoară şi în prezent.

Inginer stagiar la Combinatul Chimic Azomureş din Târgu-Mureş (1971-1973), o cunoaşte pe Maria Odaie, născută în comuna Răuceşti, judeţul Neamţ, studentă la Facultatea de Farmacie, cea care în anul 1972 avea să-i devină soţie şi, ulterior, să-i dăruiască trei băieţi: Marius-Nicolae (n. 1974, Târgu-Neamţ, de profesie ziarist, stabilit la Bucureşti), Iuliu-Bogdan (n. 1975,      Târgu-Neamţ) şi Bogdan-Mihail (n. 1982, Râmnicu-Vâlcea, de profesie inginer, specialist în construcţii de maşini şi jurist). Din nefericire, în 1981 familia Cărbunescu l-a pierdut pe        Iuliu-Bogdan, cel de-al doilea copil, care a murit la vârsta de 6 ani. Din partea lui Marius, băiatul cel mare, soţii Gheorghe şi Maria Cărbunescu au trei nepoţi: Iasmina-Maria (n. 2003, Bucureşti), Alexandru-Gheorghe şi Octavian-Grigore, gemeni, născuţi în 2007 la Bucureşti. De remarcat este faptul că Iasmina dovedeşte înclinaţii către muzică, actorie şi artele plastice.

Cum spuneam, Gheorghe Cărbunescu a venit pe lume într-un sat situat la hotarul judeţelor Gorj şi Vâlcea, o bogată zonă folclorică din care s-au ridicat reginele muzicii populare olteneşti Maria Lătăreţu (Bengeşti, Gorj) şi Maria Ciobanu (Roşiile, Vâlcea).

Îndrăgostit din copilărie de folclor, de obiceiurile şi tradiţiile populare, dar şi înzestrat cu voce şi talent interpretativ, în anul 1966, anul II de facultate, în urma insistenţelor colegilor a reprezentat facultatea la o manifestare culturală studenţească. În urma acestui eveniment a fost inclus în Ansamblul Artistic al Institutului Politehnic şi, ulterior, în colectivul Ansamblului Folcloric „Doina” al Casei de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” din Bucureşti, în care a activat până la sfârşitul studenţiei.

Cunoscătorii în domeniu spun că dacă acest om ar fi beneficiat de o educaţie muzicală academică, în special pe linia romanţei – „unul dintre cele mai vechi subgenuri ale muzicii uşoare româneşti”, astăzi puteam vorbi despre un artist, aşa cum îl alinta distinsul şi regretatul cărturar Costea Marinoiu, de talia marilor artişti şi interpreţi ai vremii: Jean Moscopol, Gică Petrescu, Cristian Vasile, Nicu Stoenescu, Titi Botez, Petre Alexandru, Ion Dacian, Maria Tănase, Mia Braia, Ioana Radu etc. Dar, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în viaţă, din lipsa voinţei personale, a neseriozităţii unora şi lipsa de interes din partea celor în măsură să-l îndrume către o carieră muzicală, s-a pierdut o voce şi un talent de certă valoare.

La 8 iulie 2011, cu ocazia primei ediţii a Festivalului Naţional de Poezie „Vasile Militaru”, Ocnele Mari, Gheorghe Cărbunescu a fost desemnat de către preşedintele Societăţii Culturale „Anton Pann”, Costea Marinoiu, să interpreteze în deschiderea evenimentului celebra romanţă Mama, cunoscută în popor cu titlul A venit aseară mama (versuri poetul martir Vasile Militaru, muzica George Enescu). Acest cântec de suflet românesc, devenit imnul festivalului, a fost interpretat la două din cele trei ediţii desfăşurate până în prezent, de inginerul Gheorghe Cărbunescu.

La 11 octombrie 2011, orele 17.00, cu prilejul manifestării Medalion „Poetul Damian Ureche”, eveniment cultural organizat de Societatea Culturală „Anton Pann” şi desfăşurat la Sala Multimedia-Internet a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul”, Vâlcea, Gheorghe Cărbunescu a lansat prima sa înregistrare muzicală. Este vorba de albumul de romanţe Mama, care cuprinde piese celebre ce aparţin unor maeştri ai genului, în interpretarea prietenului nostru. Cum era de aşteptat, albumul s-a bucurat de un real succes, ceea ce l-a motivat să meargă mai departe şi, un an mai târziu, să ne surprindă cu o altă înregistrare şi alte două albume în pregătire.

Începând din toamna anului 2012 Gheorghe Cărbunescu a răspuns invitaţiilor venite din Basarabia pentru a participa la concertele organizate de către Asociaţia de Caritate „Flacăra Speranţei” din Chişinău – organizaţie de binefacere care se ocupă de ocrotirea copiilor cu handicap şi a celor defavorizaţi, în mai multe localităţi de peste Prut, acolo unde împreună cu bunul său prieten, interpretul vâlcean de muzică populară Ion Lupu, s-a bucurat de ospitalitatea fraţilor noştri şi de un succes extraordinar.

Mărturii ale succesului stau interviurile date postului de Radio Moldova 1 şi lansarea celor două albume de romanţe, înregistrările unor romanţe (Gh. Cărbunescu) şi a unor piese folclorice din repertoriul oltenesc (I. Lupu) la Televiziunea Moldova 1, concertele celor doi artişti vâlceni pe scena Filarmonicii Naţionale din Chişinău, în cadrul spectacolelor organizate cu prilejul aniversării unui an de la înfiinţarea Asociaţiei de Caritate „Flacăra Speranţei”, spectacolele susţinute în mai multe localităţi din Basarabia.

În perioada 22-25 mai 2013, pentru a nu fi mai prejos decât fraţii de peste Prut şi pentru a echilibra într-un fel balanţa, Gheorghe Cărbunescu a organizat în câteva localităţi din judeţul Vâlcea (Nicolae Bălcescu, Râmnicu-Vâlcea şi Ocnele Mari) un mic turneu cultural. Evenimentul a fost patronat de Forumul Cultural al Râmnicului (preşedinte Alexandru Popescu-Mihăeşti) şi de Asociaţia de Caritate „Flacăra Speranţei” din Chişinău (preşedinte Valentina Pătraş). Alături de Gheorghe Cărbunescu, Corin Dobrinescu şi Ion Lupu, turneul a fost onorat de prezenţa unor apreciaţi oameni de cultură din Basarabia: Gutiera Prodan – jurnalistă, producătoare a emisiunii Bună dimineaţa la Televiziunea Moldova 1, editoare a revistei Viaţa ta; Gheorghe Bâlici – scriitor, poet şi epigramist; Maria Ţărnă – interpretă de muzică populară şi uşoară, artistă a poporului; Maria Jimbei – vicepreşedinta raionului Dubăsari, interpretă de muzică populară; Valeriu Râşniţă şi Sergiu Catârău – interpreţi de muzică uşoară. Întregul program a fost regizat şi prezentat de către distinsa realizatoare Gutiera Prodan.

Spectacolele s-au desfăşurat la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” (în aer liber), la Filarmonica „Gheorghe Dumitrescu”, Râmnicu-Vâlcea şi la Parcul Turistic „Salina Ocnele Mari”, ultimele două sub acompaniamentul Orchestrei de muzică populară „Rapsodia vâlceană”, dirijor George Iordache.

În anul 2012 la solicitarea subsemnatului (E. Petrescu), Gheorghe Cărbunescu s-a implicat alături de alţi vâlceni (pr. Nicolae Moga, arhim. Veniamin Micle, ierom. Onisifor Petrescu, monahia Ambrozia Rucăreanu, monahia Domnina Agapie, mr. Sorin Pancu, prof. univ. dr. Al. Popescu-Mihăeşti, ing. Marian Pătraşcu, dr. ing. Mihai Sporiş, jr. Nicolae Dobrică, col. (r) Ion Frântu etc.) într-un proiect de recuperare a istoriei şi de cinstire a eroilor, aducându-şi o importantă contribuţie la ridicarea Troiţei Eroilor şi Martirilor Neamului „Înălţarea Domnului” – Izvorul Arnotei”, în comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, iar la 26 aprilie 2013, în semn de recunoştinţă, a fost primit în rândul membrilor Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţeană Vâlcea.

În ultimii trei ani Gheorghe Cărbunescu este prezent tot mai des în emisiunile culturale ale unor valoroşi oameni de televiziune: Ion Predescu şi Dragoş Teodorescu (Televiziunea VTV), Dumitru Miuţă şi Jana Sdreală (Televiziunea „Vâlcea 1”).

Prezenţa lui Gheorghe Cărbunescu în viaţa culturală a Vâlcii, Argeşului şi Gorjului şi, mai nou, a Basarabiei este una rodnică şi merită aprecierile cuvenite.

Mă bucur că am avut ocazia să cunosc un artist, un patriot şi iubitor al istoriei neamului, un sufletist şi un prieten pe care te poţi baza în orice moment.

La ceas aniversar îi urez bunului prieten Gheorghe Cărbunescu ani mulţi cu sănătate, bucurii şi împliniri frumoase pe toate planurile, alături de cei dragi.