Gata cu vinul „botezat”?


• Noua Lege a viei și vinului, promulgată recent de președintele României, interzice adaosul de apă la producerea mustului, vinului și a produselor vinicole

• documentul legislativ stabilește cadrul juridic general de funcționare a filierei vitivinicole în ceea ce privește producerea, atestarea originii, comercializarea și controlul produselor

Vești bune pentru consumatorii de vin: Legea 191/2014 sau Legea Vinului interzice ,în mod expres, adaosul de apă la producerea mustului, vinului și a produselor vinicole. Totodată, este interzisă și producerea musturilor și a vinurilor din alte materii prime decât strugurii pentru vin sau modificarea compoziției acestora prin adaosul altor substanțe decât cele prevăzute de lege. Mai mult decât atât, noua lege interzice folosirea de substanțe aromatizante sau de extracte la producerea vinurilor, excepție făcând aromatizarea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar. Nu sunt permise substanțele aromatizante de orice natură, a îndulcitorilor sintetici și coloranților la obținerea vinurilor. Noul act normativ mai prevede că producerea, expunerea și/sau vânzarea produselor vinicole falsificate sunt pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă penala și interzicerea unor drepturi. De asemenea, pentru fapte de falsificare a vinurilor pentru care există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă se aplică măsura suspendării autorizației de antrepozit fiscal pe o perioadă de trei ani.