Gata cu greva foamei la OLTCHIM


Cei 19 angajaţi de la Oltchim aflaţi în greva foamei au renunţat la această formă de protest până luni, după ce, în urma discuţiilor purtate la telefon de conducerea combinatului cu ministrul Econo­miei, Varujan Vosganian, s-a con­venit ca banii pentru lichidarea pe ianuarie să intre vineri.

“A fost o discuţie la telefon între conducerea combinatului şi ministrul Varujan Vosganian. S-a convenit că banii pentru lichida­rea pe luna ianuarie vor intra în cursul zilei de vineri, alte două res­tanţe salariale urmând a fi achi­tate după ce sumele în cauză vor fi deblocate de la masa cre­dală şi vor fi identificate resursele, este vorba de lichidarea pe de­cem­brie şi avansul pe luna ianua­rie. Am comunicat aceste aspecte oamenilor, care s-au declarat de acord să suspende greva foamei până luni, după întâlnirea pe care o vom avea noi, conducerea combinatului şi autorităţile publice judeţene şi locale cu ministrul Economiei, la Bucureşti. În funcţie de rezultatele şi concluziile acelei întâlniri vom lua o decizie”, a de­clarat pentru MEDIAFAX, preşe­dintele Corneliu Cernev.

Cei 19 grevişti ai foamei au stat în faţa Pavilionului Adminis­trativ, având o cruce cu o bandă neagră pe care scria „Oltchim 1966-2013” şi având lipit pe cortul în care stăteau mai multe foi pe care era scris „Greva foamei” şi „Vrem să muncim/Ponta la Oltchim”. La un moment dat, un grevist al foamei a ameninţat că îşi va da foc în faţa Pa­vilionului Adminis­trativ al com­bi­na­tu­lui, din cauza „disperării la care s-a ajuns”, iar la faţa locului a venit prefectul judeţului, Mircea Nadolu, care discuta cu bărbatul.

Tot vineri, aproximativ 200 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa Pavilionului Administrativ al Oltchim. Aceştia au scandat “Uni­tate”, “Vrem să muncim”, “Hoţii” şi “Demisia” şi au cerut soluţionarea revendicărilor pe care le au şi achitarea în cursul zilei de vineri a restanţelor salariale. Prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, declara, joi, că a vorbit cu minis­trul Economiei, Varujan Vosga­nian, care i-a spus că, în urmă­toarele 45 de zile, nu se vor face disponibilizări la Oltchim, iar după data respectivă dacă vor fi disponibilizaţi, aceştia vor primi salarii compensatorii. Zece dintre greviştii foamei de la com­binatul Oltchim Râmnicu Vâlcea au mers, joi, la sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean, pentru a sta de vorbă cu conducerile instituţiilor. La un moment dat, unuia dintre angajaţi i s-a făcut rău, având nevoie de îngrijiri medicale. Tot joi, aproximativ 300 de salariaţi de la Oltchim şi de la Divizia Petrochimică Bradu au protestat în faţa Ministerului Economiei.