„Fotbalul rămâne vedetă când este vorba despre violenţa în sport”


• afirmă directorul DJST Vâlcea, Bogdan Marinescu

Chiar dacă au fost întreprinse mai multe acţiuni de prevenire a violenţei în sport, infracţiunile care sfidează efectiv buna desfăşurare a acestui fenomen au continuat să se petreacă şi în anul 2013 pe bazele sportive din judeţul nostru. Ca de obicei, fotbalul s-a aflat în prim-plan, sportul nobil practicat de golani (iată că în anumite cazuri vechea zicală se potriveşte) punând cele mai multe probleme celor responsabili cu prevenirea violenţei. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vâlcea, profesorul Bogdan Marinescu, ne-a oferit o scurtă radiografie a modului în care s-a încercat limitarea violenţei în sport, pe parcursul anului 2013.

„Lunar, la sediul DJST s-au organizat şedinţe pentru prevenirea violenţei în sport. Din comisia care se întruneşte pentru a lua măsuri în privinţa combaterii acestui fenomen îngrijorător fac parte reprezentanţi ai Prefecturii, ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, ai Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi, dar şi preşedinţii asociaţiilor judeţene de la mai multe sporturi, antrenori şi profesori. La şedinţele din 2013, am ţinut să fie prezenţi şi antrenorii echipelor de fotbal din eşaloanele judeţene, acolo unde se petrec cele mai multe cazuri de violenţă. E adevărat, majoritatea acestora sunt izolate, nu putem să generalizăm acum, însă fenomenul de violenţă în sport există şi el trebuie combătut pentru că nu este normal să se întâmple aşa ceva pe un stadion. Fotbalul rămâne vedetă când este vorba despre violenţa în sport. Am discutat cu domnul Pintilie de la AJF, dumnealui a fost prezent la aceste şedinţe şi, consider eu, am reuşit să reducem, mai mult sau mai puţin, fenomenul de violenţă în sport”, ne-a declarat şeful DJST.

 

 „Amenzile mai mari şi sancţiunile mult mai drastice ar putea aduce fair-play-ul în fotbal”

 

„Poate unii dintre noi vrem să mergem cu soţiile şi copiii la meciurile din campionatele judeţene, însă mediul creat pe stadioanele de acolo nu este unul tocmai potrivit pentru aceştia. Ar trebui ca amenzile să fie mai mari şi sancţiunile mult mai drastice pentru cei care comit acte de violenţă. Aşa am putea combate mai uşor fenomenul de violenţă, iar fair-play-ul ar fi şi mai prezent în acest sport. Nu trebuie să uităm nici de condiţiile precare existente la numeroase baze sportive din judeţul nostru. Unele nu au garduri de împrejmuire, iar la altele organizatorii poate nu asigură nici cele mai bune condiţii pentru combaterea violenţei. Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ţinem cont. Adevărul este că nu toate bazele sportive ar trebui omologate pentru găzduirea meciurilor de fotbal. Însă, pe de altă parte, noi suntem aici pentru a încuraja sportul şi nu pentru a determina echipele să se retragă din campionat, neavând unde să joace. Oricum, consider că numai prin educaţie şi bun-simţ putem forma oameni care să îşi respecte semenii şi să nu apeleze la violenţă atunci când au de rezolvat o divergenţă”, a mai subliniat directorul DJST Vâlcea, Bogdan Marinescu.