„Florile Govorei” – un complex de manifestări cultural – artistice şi sportive de înaltă ţinută


În week-end-ul trecut, în frumoasa staţiune vâlceană Băile Govora, s-a desfăşurat Complexul de manifestări cultural-artistice şi sportive „Florile Govorei”, eveniment ajuns la a 45-a ediţie. La eveniment au luat parte importante personalităţi din administraţia vâlceană, oameni de cultură, profesori şi mulţi alţi invitaţi, alături de govoreni şi turişti aflaţi în frumoasa staţiune.
Evenimentul a debutat, sâmbătă, cu un interesant colocviu, desfăşurat în Sala de şedinţe a Consiliului Local Băile Govora, cu tema  „Hotel Palace” – 100 de ani de existență și tradiție”. Hotelul ”Palace” în contextul dezvoltării stațiunii balneare Băile Govora. Prezentare multimedia și expoziție documentară. Realizatori: Ionela Nițu – Consilier la Direcția Județeană Vâlcea a Arhivelor Naționale; Mihai Mecu – Consilier IT, proiecte și programe Primăria Orașului Băile Govora. Moderator: Mihai Mateescu – Primarul orașului Băile Govora.
Manifestările au continuat cu Parada costumelor de epocă și teatru de stradă în interpretarea Teatrului ”Ariel” din Rm. Vâlcea și a elevilor de la Liceul Tehnologic Băile Govora, pe Traseul Primăria Orașului Băile Govora – Parcul central.
Pe scena amenajată în zona centrală a oraşului, lângă parc, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a 45-a ediții a Complexului de manifestări cultural artistice și sportive ”Florile Govorei”. Cuvântul de deschidere al complexului de manifestări cultural-artistice şi sportive a aparţinut primarului orașului Băile Govora, Mihai Mateescu, urmat de scurte alocuţiuni ale invitaților prezenți la eveniment. Printre invitaţi s-au aflat senatorul Laurenţiu Coca, deputaţii Cristian Buican şi Romeo Rădulescu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dumitru Persu şi Bogdan Pistol, Prof. univ. dr. Alexandru Popescu Mihăeşti, prof. Oane Sorin şi mulţi alţi invitaţi. A urmat inaugurarea și vizitarea noului sediu al Muzeului balnear şi al Bibliotecii Publice „Alexandru Iliescu” Băile Govora și al Colecției de arheologie și carte veche bisericească „Gheorghe Petre Govora”. Au ţinut scurte alocuțiuni Mihai Mateescu – primarul orașului Băile Govora; Valentin Dolfi – Bibliotecar la Biblioteca publică „Alexandru Iliescu” Băile Govora; Claudiu Tulugea – Directorul Muzeului Județean de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.
Pe scena amenajată în zona centrală a oraşului, lângă parc, a urmat un frumos program de cântece și dansuri populare românești susținut de interpreți, ansambluri și formații din zonă și din țară. A prezentat: Sergiu Cicu – Directorul Casei de Cultură „C.D. Aricescu” Cîmpulung Muscel. Programul a cuprins:
– Cântece și dansuri populare în interpretarea Ansamblului folcloric ”Steluțe Brâncovene” din Horezu. Instructor: prof. Mioara Văduva;
– Suită de dansuri populare din Țara Moților, taraf și momente vesele în interpretarea Ansamblul folcloric ”Țara Moților” din Albac;
– Recital extraordinar susținut de interpreta de muzică populară Mariana Anghel.
–  Recital extraordinar de muzică ușoară susținut de: Emanuel Cîrstea şi Sandra N.
A doua zi, duminică, a debutat cu inaugurarea pistei pentru biciclete, cu demonstraţie de cicloturism şi ATV-uri. Urmată de Concursul de creație literară originală cu tema ”Băile Govora – orașul meu de suflet” şi concursul de desene pe asfalt ”Street View – Băile Govora, stațiunea fără vârstă”.
Au urmat apoi: • Cântece și dansuri populare din Bucovina în interpretarea Grupului folcloric „Floare de colț” din Câmpulung Moldovenesc; • Teatru de păpuși: Aventurile lui Pinocchio.  Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea; • Teatru de copii în interpretarea actorilor de la Teatrul „Ariel” din Râmnicu Vâlcea; Cântece interpretate de Fanfara „Gabriel Chaborschi” de la Palatul copiilor din Râmnicu Vâlcea. Dirijor și instructor: prof. Constantin Andrei; 0149 Concurs „Cel mai frumos costum popular”. Toate aceste evenimente desfăşurându-se la frumosul Amfiteatrul din Parcul Central.
În centrul orașului – lângă parc – scenă, s-a desfăşurat un program de cântece și dansuri populare susținut de interpreți, ansambluri și formații din zonă și din țară. A prezentat Sergiu Cicu – Directorul Casei de Cultură „C.D. Aricescu” Câmpulung Muscel. Amintim: • Dansuri po­pu­lare în interpretarea Grupului folcloric ”Domnițele” din Costești; • Suită de dansuri populare din Țara Moților, taraf și momente vesele în interpretarea Ansamblul folcloric ”Țara Moților” din Albac; • Colaj de melodii populare oltenești, în interpretarea solistei Elena Ghițulete; • Muzică de petrecere și voie bună în interpretarea solistului Hariton Bunget; • Melodii populare românești în interpretarea solistei Emilia Dorobanțu; • Recital extraordinar de muzică populară susținut de Mariana Ionescu-Căpitănescu; Beatbox cu Roland Roșca și Anda Deaconu; Muzică ușoară românească cu Bianca Popescu; Cover-uri de ieri și de azi în interpretarea lui Johnny Bădulescu; Recital extraordinar de muzică ușoară susținut de Keo & Skizzo Skillz.
În ambele zile, au avut loc următoarele competiţii: • La baza sportivă „Aditen” s-a desfăşurat Cupa „Aditen Gold Tenis Partener” la tenis de câmp; • Mini-Fotbal: Cupa „Florile Govorei”, pe terenul de sport din parcul central; • Street View – concurs tematic de desene pe asfalt „Băile Govora – stațiunea fără vârstă”.
De asemenea, a avu loc anunțarea și premierea câștigătorilor concursurilor de creație literară și desene pe asfalt, premierea câștigătorilor de la fotbal.
Încheierea Complexului de manifestări cultural-artistice şi sportive „Florile Govorei” s-a făcut cu un superb foc de artificii.
Un program cultural-artistic şi sportiv de cea mai bună calitate, oferit de primarul Mihai Mateescu şi echipa sa, pentru invitaţi, govoreni şi, în special, pentru turişti, care au umplut staţiunea. Investiţiile făcute în ultima perioadă în frumoasa Staţiune Băile Govora, de către administraţia locală, a atras foarte mulţi turişti, căpătând astfel, încet-încet, faima de odinioară. Despre acest frumos şi important eveniment pentru govoreni, primarul Mihai Mateescu ne-a declarat: «Cea dea 45 ediţie a Festivalului Florile Govorei a fost cea mai reuşită din ultimii 25 de ani. A adus nişte lucruri noi, inedite, legate de inaugurarea unui muzeu balnear, adăpostit într-un local restaurat şi reabilitat, alături de „Colecţia de arheologie şi carte veche Pr. Gheorghe Petre-Govora” şi alături de biblioteca orăşenească, care începând cu 16 august poartă denumirea de Biblioteca publică „Alexandru Iliescu”, cel care a donat, în 1917, clădirea şi terenul. De remarcat este faptul că acest imobil a fost câştigat printr-o lungă bătălie, cu falşii proprietari, reuşind deci să respectăm voinţa testatorului, ca acest imobil să fie în patrimoniul oraşului „în veci vecilor”. Un alt lucru deosebit de important pentru noi a fost inaugurarea pistei de biciclete pe o lungime de 1,5 kilometri, adiacentă traseului de cură balneară. De asemenea, concursul de creaţie intitulat „Băile Govora oraşul meu de suflet”. Cele 14 creaţii literare vor fi postate pe site-ul Primăriei, ele constituind emoţionante sentimente şi puternic patriotism local.
Unul din marile premii a fost câştigat de o turistă din Bucureşti, dar demn de remarcat este că au fost creaţii literare ale unor tineri din oraşul Băile Govora. Încă un lucru inedit a fost şi prezentarea de către Ionela Niţu de la Arhivele Naţionale, de altfel o excelentă personalitate documentaristă, dacă vreţi, pentru că este o fiică a oraşului pe care-l iubeşte atât de mult şi căruia îi va dedica teza dumneaei de doctorat. Astfel, s-a sărbătorit centenarul „Hotelului Palace – 100 de ani de existenţă şi tradiţie balneară”. Au fost şi alte lucruri frumoase care s-au remarcat prin prezenţa a foarte mulţi tineri şi turişti din staţiunile vâlcene şi nu numai. O sărbătoare reuşită, motiv pentru care mulţumesc sponsorilor, localnicilor, turiştilor, tuturor celor care şi-au dat concursul la buna desfăşurare a acestui festival. Mulţumesc, nu în ultimul rând, colegilor din primărie, care au fost şi în zile de sărbătoare şi peste program, excelenţi organizatori.
Mulţumesc tuturor jurnaliştilor care au popularizat acest eveniment, ţinta de promovarea a oraşului a fost atinsă».