Fiți pe fază: ce bani se dau pentru instalarea tinerilor la sate?


Ministerul Agriculturii a anunțat oficial că, pentru acest an, se alocă suma de un milion de lei pentru Programul de stimulare a angajării tinerilor în agricultură, acvacultură și industrie alimentară. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost publicat de puțin timp pe site-ul oficial MADR.
Potrivit proiectului de act normativ, sunt modificate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 325/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 420 din 29 mai 2019, prin introducerea unui nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
„Valoarea Programului corespunzătoare anului 2020 este 1.000 mii lei (un milion de lei n.r.) în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație. Potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 336/2018, angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului beneficiază de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată: 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare; 500 lei pentru persoanele fără studii.
Pentru ca angajatorul fermier să beneficieze de sprijinul financiar prevăzut la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 336/2018, tânărul beneficiar al Programului trebuie să nu mai fi beneficiat anterior de un alt sprijin la încheierea unui contract individual de muncă pentru prima angajare sau să nu fi avut încheiat un contract individual. Tinerii beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare, conform codurilor COR, stabilite prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018, pentru categoriile prevăzute la art. 4 lit. a) și b). Sumele necesare pentru acoperirea sprijinului din Legea nr. 336/2018 se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv prin direcțiile agricole județene și/sau a municipiului București”.
Informații oferite de către Direcția pentru Agricultură a Județului Vâlcea.