Fiestă la Galicea


Situată în zona de contact a Piemontului Cotmeana cu terasele de pe stânga Oltului, la confluența râului Topolog cu Oltul,  Galicea, aflată în aceste zile în sărbătoare, își așteaptă fiii acasă. Vine din Franța în Galicea natală și scriitorul NICOLAE RADU, însoțit de distinsa sa doamnă, dr. Olga Radu. Mâine – sâmbătă, 28 mai, începând cu ora 11.30 – cu toții vom participa la Simpozionul cultural, aflat la a IX-a ediție: „Teodosie Rudeanu, logofăt, cronicar și ctitor de lăcașuri sfinte”, în organizarea Primăriei Galicea (primar, Ion Năfliu) și a Parohiei ortodoxe din localitate (P.C. Pr. ec. stavr. Ion Ungureanu). Anul acesta se comemorează 390 de ani de la trecerea în veșnicie a celui pe care  reputatul cărturar B.P. Hasdeu îl numea „cel mai profund om de sfat dintre boierii de pe atunci”, Teodosie Rudeanu, mare diplomat, sfetnic și cronicar al unuia dintre cei mai de seamă domnitori ai noștri, neîntrecut iubitor de neam și prim unificator de țară – Mihai Viteazul. În ediția de ieri a „Curierului de Vâlcea”, prietenul și colaboratorul nostru, prof. drd. Florin Epure, a prezentat pe larg , cu autoritate științifică, imaginea și personalitatea istorică a marelui logofăt, valoroasa activitate a sa pentru toată Muntenia, dar mai cu seamă pentru  ținutul de baștină.

Manifestările din Galicea debutează, la ora 11.00, cu Slujba de pomenire  și parastasul familiei marelui logofăt Teodosie Rudeanu la fostul schit Flămânda (ctitorit în 1596 de Teodosie Rudeanu), în prezent biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din satul Valea Râului. Preotul paroh  va rosti un cuvânt duhovnicesc.

Simpozionul de care am amintit are loc la Școala din localitate, de la ora 12.00. Corul „Vocea Topologului” va prefața muzical, precum un șipot de taină, prelegerile specialiștilor în istorie.

Scriitorul Nicolae Radu a venit acasă cu o nouă carte

Nicolae_RaduLa sărbătoarea din Galicea, cum spuneam, vine din Hexagon, unde domiciliază acum, și unul dintre  iluștrii fii ai  satului, dr. Nicolae Radu, prozator de superioară calitate, înzestrat cu o manieră aparte în tratarea unor subiecte dintr-un mediu prea puțin cunoscut și neexplorat artistic pe deplin. Precum întâmplările din recentul său roman, care tra­versează o lume amestecată și veninoasă, animată de resorturile Răului. „MEMORIE INCOMODĂ” (Editura SemnE, București, 2011) este o carte cu amintiri „păstrate dintr-o viață bună și rea, mai mult rea…”, un breviar memorialistic viu, care va fi lansat în comuna sa natală, în continuarea simpozionului (începând cu ora 13.30). Un gest de mare noblețe din partea autorului de a se întoarce acasă, în mijocul celor ai săi, pentru a-și sărbători „noul copil”, născut din slovele fierbinți ale sufletului. Fiindcă, într-adevăr, „Memorie incomodă” este o carte relevată artistic, în care găsim un farmec puternic și de reală valoare. Sau, cum scrie, în Cuvânt înainte, maestrul C.D. Zeletin, „… volumul este un lăuntric divan de judecată a vieții proprii, la care participă moralistul, filozoful, creștinul și tămăduitorul, ce el însuși este divan deschis într-un prim moment de percepere a unui discutabil început al sfârșitului”.

*

*      *

Fiesta sătenilor din Galicea va fi, suntem convinși, o sărbătoare românească pe care n-o vom uita curând, pe care o vom avea în imagine, mereu, ca pe o fată mândră și frumoasă de la țară, îmbrăcată în straie curate de borangic, la brâu cu călimară și trandafir alb în păr.