Festivalul Cultural „Teodosie Rudeanu”, la cea de-a XVII-a ediție


Week-end-ul trecut, mai precis pe 1 iunie, s-a desfășurat cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Cultural „Teodosie Rudeanu”, mare logofăt, cronicar și ctitor eclezial, sărbătoare anuală a comunei Galicea. S-au împlinit 398 de la trecerea în veșnicie a „celui mai mare om de stat dintre boierii de atunci”, după cum spunea B.P. Hașdeu.
Evenimentul a debutat cu o vizită la fostul schit Flămânda (sec. XVI), ctitoria marelui logofăt, unde slujește în prezent preotul paroh iconom stavrofor, Ion Ungureanu.
Teodosie Rudeanu, adormit întru Domnul la 28 mai 1621, a fost înhumat la ctitoria sa de la Flămânda. Piatra tombală, așezată în pronaos, în partea din dreapta, având în câmp cinci motive ornamentale, are înscrisă o inscripție deteriorată care astăzi nu mai poate fi citită. Tot în pronaos, în partea stângă, se află și mormântul soției sale, Stanca Rudeanu, moartă la 28 mai 1584. Aici a avut loc slujba de pomenire a familiei Rudeanu. Au fost invitați să slujească preoți din toate satele comunei Galicea.
La finalul slujbei, preotul paroh iconom stavrofor a ținut o cuvântare despre marele logofăt, dar și despre intenția sa de a reînființa fostul schit ce astăzi poartă hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, schit ctitorit în timpul domniei lui Mihai Viteazul. Astfel, alăturat, s-au construit o biserică și o capelă, un altar de vară, un foișor, o bucătărie și un prăznicar, întrucât activitatea monahală ce se va desfășura după reînființarea schitului să nu fie deranjată de oficierea serviciilor religioase solicitate de credincioși. În ceea ce privește reînființarea schitului, părintele Ion Ungureanu a obținut toate avizele necesare, iar cât de curând vor demara și lucrările propriu-zise de reconstruire a chiliilor monahale, casa starețului și toate anexele unei bune desfășurări a activității monahale.
Preotul și enoriașii săi doresc ca într-un timp scurt să ceară I.P.S Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sfințirea celor două biserici nou construite și reînființarea schitului. La final, preotul, împreună cu Consiliul și Comitetul Parohial, dar și Asociația de Femei creștine din parohie au organizat o agapă frățească în amintirea familiei Rudeanu. Programul a continuat cu un simpozion cultural desfășurat la Căminul Cultural Galicea (expoziție de carte, cuvântări/ prelegeri, masă festivă).
Au participat reprezentanți ai Forumului Cultural Vâlcean, Asociației Culturale „Anton Pann”, Asociației Cultul Eroilor, autorităților publice locale, oameni de știință, scriitori, preoți, profesori, medici, economiști, credincioși, localnici.