„Există PNDR, «biblia», iar primarii dacă sunt interesați bine, dacă nu, nu…”


• susține Marin Cernătescu, directorul Direcției Agricole Vâlcea, referindu-se la situația sistemelor de irigat

15 stații de pompare se regăsesc în șase amenajări situate în localitățile: Budești, N. Bălcescu, Galicea, Olanu, Mihăești, Băbeni, Marcea, Ionești, Prundeni, Drăgășani, Voicești și Ștefănești. Amenajările de irigații au fost reabilitate parțial între anii 2001 – 2004, suprafața repusă în funcțiune fiind de 7.500 ha și nouă stații de pompare, în localitățile: Budești, Olanu, Galicea, Marcea, Ionești, Prundeni, Drăgășani, Voicești, N. Bălcescu. Potrivit declarației ing. Ion Costache, adjunct ANIF – Îmbunătățiri Funciare Vâlcea, conform Legii 138/2004, amenajările de irigații nu mai sunt de utilitate publică trecând în domeniul privat al statului, urmând a fi predate comunităților locale prin înființarea de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru irigații (OUAI). Problema cea mai mare privind irigațiile o reprezintă fărâmițarea terenurilor, lipsa unor forme asociative între proprietarii de teren.

În prezent, s-au înființat șapte organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, iar din cele trei care au preluat infrastructura de irigații, două au accesat fonduri pe Măsura 125 pentru modernizarea ploturilor și anume: OUAI „Călina” și „OUAI” Valea Oltului 1 Orlești – Prundeni.

Întrebat de prefectul de Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu, dacă primarii au cunoștință despre dezvoltarea sistemelor de irigat, Marin Cernătescu – șeful Direcției Agricole Vâlcea, a precizat: „Primarii n-au de unde să știe. Există PNDR, «biblia»: dacă sunt interesați bine, dacă nu, nu…Ideea e că așa nu sunt informați cetățenii”.

 

„Invit toate instituțiile, ONG-urile, să vadă ce șanse avem…”

 

„Se irigă, deși avem o situație foarte proastă”, a fost una din concluziile trase de autoritățile județene. 140 ha se irigă foarte bine, cu surse proprii ale cetățenilor, la nivel de județ, iar în Copaceni, spre exemplu, vorbim de 25 ha irigate și alte 20 ha ce vor fi irigate în 2016. În Sudul județului, irigațiile funcționează pe suprafețe mici, care, unite, fac câteva sute de hectare. „Deși există voință, nu cred că se va realiza ceva la nivelul de care avem nevoie. La acțiunea de refacere a irigațiilor, invit toate instituțiile, ONG-urile, producătorii, consilierii locali să vadă ce șanse avem. Nu mulți știu de oferta guvernamentală”, a mai precizat Cernătescu.