Eveniment omagial de excepție la Biblioteca Județeană


• In Memoriam: Prof. univ. dr. docent Titu Georgescu

Oamenii de cultură ai Râmnicului i-au adus, joia trecută, un sincer și prietenesc omagiu profesorului Titu Georgescu. Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea a fost gazda unui eveniment editorial de înaltă ținută, care a reunit personalități reprezentative ale culturii din Râmnic, din Vâlcea, cât și din țară. Cu toții au venit pentru a cinsti memoria profeso­rului Titu Georgescu, din păcate prea devreme plecat în lumea drepților, la ceasul în care ilustrul reprezentant al culturii din Oltenia ar fi împlinit se­nioriala vârstă de 88 de ani (profesorul era născut pe 23 februarie 1929, în orașul Corabia din județul Olt). Trebuie precizat faptul că Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene a fost neîncă­pă­toare. Numeroase persoane au dorit să fie prezente la momentul editorial, deși unele nu îl cunoscuseră personal pe profesor, dar îi cunoșteau prodigioasa activitate.
Iar dacă tot vorbim despre un eveniment editorial, trebuie spus că, în acest cadru solemn, a fost lansat volumul intitulat „Un om, un istoric, un destin – Omagiu profesorului Titu Georgescu”. Lucrarea a fost realizată sub patronajul Forumului Cultural al Râmnicului, de către Ileana Georgescu (chiar soția profesorului) și Gheorghe Dumitrașcu. Aceasta a fost editată de „Fântâna lui Manole” și tipărită la o cunoscută editură râmniceană.
Evenimentul a început cu audiția piesei lui Tudor Gheorghe – „Acolo este Țara mea”, urmată de un scurt film do­cu­mentar despre viața și opera profe­sorului și istoricului vâlcean. Au urmat alocuțiuni susținute de către oamenii de cultură prezenți la eveniment. Cu riscul de a face omisiuni importante, trecem în revistă câteva nume:
Dumitru Preda – ambasador al României în Cuba până anul trecut, ultimul doctorand al profesorului Georgescu. Prof. univ. dr Dumitru Preda este diplomat de carieră, la Ministerul de Externe, având pe lângă mandatul de ambasador în Cuba și ani importanți ca reprezentant al României la UNESCO – Paris. A lucrat, de asemenea, la serviciul de documentare și la Arhiva Ministerului de Externe. Diplomatul a avut numai cuvinte de laudă la adresa profesorului său Georgescu, apreciindu-i pe deplin meritele celui care a fost rector al Universității din Craiova (perioada 1971 – 1974) și prorector al Universității București (perioada 1975 – 1981).
Ioan Barbu – scriitor și jurnalist vâlcean. A amintit despre personalitatea profesorului, cei doi având împreună multe amintiri, o frumoasă prietenie legându-i. Ioan Barbu a apreciat că profesorul Titu Georgescu a plecat mult prea devreme dintre noi și că întreaga zonă a Olteniei a pierdut un om de mare valoare.
Gheorghe Bonciu – istoric și ma­gis­trat și Dana Rădulescu – reprezentantul Centrului Europe Direct Vâlcea au vorbit, de asemenea, despre viața omului Titu Georgescu, dar și despre rolul pe care ilustrul profesor l-a avut în dezvoltarea culturii și educației.
Ținem să amintim și alte nume prezente în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene, așa cum ar fi: Florin Epure – directorul Direcției pentru Cul­tură Vâlcea, Sabin Lungoci – preșe­dintele CJCPCT Vâlcea, prof. Dumitru Lazăr, preotul Nicolae State Burluși, artista plastică Tina Popa, scriitorii Ilie Gorjan, Ion Soare, Gheorghe Dumitru, prof. Gheorghe Pantelimon, istoricul Eugen Petrescu și alții.
La întâlnirea de la bibliotecă a fost prezentă și soția regretatului profesor, distinsa doamnă Ileana Georgescu, cât și unul dintre cei doi fii gemeni ai familiei, Sorin și Dorin, ale căror prenume au fost alese de tatăl-profesor pornind de la Soare și Dor.

Repere din viața profesorului

Chiar dacă ne-ar trebui, probabil, o carte întreagă în care să scriem despre profesorul Titu Georgescu, încercăm, vremelnic, să trecem în revistă câteva dintre reperele importante din viața și cariera marelui universitar.
• autor a 35 de lucrări. Cele mai va­lo­roase dintre acestea sunt: „România în istoria Europei”, „România între Yalta și Malta”, „Mărturii franceze despre 1848”. Profesorul a fost plecat în Franța și a adus multe documente cu valoare documentară: mărturii, înscrisuri, microfilme. Cunoștea limbi străine precum latina, italiana, franceza. A participat la numeroase la sesiuni științifice organizate în străinătate.
• a pregătit și coordonat lucrările a peste 35 de doctoranzi. Cei mai mulți au fost români, însă profesorul a avut ocazia de a pregăti și aspiranți la acest titlul din țări precum Iordania, Israel, Egipt, Japonia și Grecia.
• fondator al revistei „Magazin istoric” în 1967. Primul număr a apărut în același an, în luna aprilie.
• a desfășurat numeroase stagii de studiu arhivistic în străinătate, cu pre­cădere în Franța. Valoroasele materiale științifice și documentare aduse din „Hexagon” au intrat în proprietatea Arhivelor Statului”.
• rector al Universității din Craiova în perioada 1971 – 1974. A plecat din această funcție la cerere.
• a primit titlul de doctor docent în anul 1972.
• prorector al Universității București în perioada 1975 – 1981
• de-a lungul carierei, a pregătit peste 40 de lucrări de grad.
• la 66 de ani, profesorul a fost scos la pensie pentru limită de vârstă și vechime în învățământ. Ulterior, el a predat la Universitățile Hyperion și Spiru Haret (o perioadă și la filiala din Râmnicu Vâlcea). După 1999 a venit la filiala din Râmnicu Vâlcea.
• în anul 2004, la vârsta de 75 de ani, profesorul a primit titlul de cetățean de onoare al Râmnicului. Pentru el, atunci s-au împlinit 50 de ani de învățământ și tot 50 de ani care au fost dăruiți istoriei. Drept mulțumire, că a fost adoptat în Râmnic (era născut în Corabia, județul Olt) profesorul a decis să doneze Bibliotecii Județene cărțile sale adunate de-a lungul vieții. Unele dintre acestea sunt volume extrem de valoroase, cu autograful autorilor.

Propunere pentru reprezentanții Bibliotecii: constituirea fondului de carte „Titu Georgescu”

Cum multe dintre cărțile profeso­rului au fost donate Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, credem că este foarte important ca acestea să nu se risipească prin secțiile citadelei culturii vâlcene. De aceea, după cum unii dintre oamenii de cultură prezenți joia trecută la bibliotecă au fost de părere, este important ca aceste cărți să fie reunite în cadrul unui fond de carte. Așa cum aici există deja fondul „Mihai Pop” cu caracter de artă populară și folclor, suntem de părere că ar putea fi înființat un fond de carte unic care să poarte numele profesorului. Soția profesorului spune că va dona în continuare cărți de fond documentar-istoric: reviste, albume istorice și lucrări documentare.
Lucrările donate bibliotecii sunt de istorie universală, unele dintre acestea fiind primite de la profesori din țări precum Canada, Polonia, Bulgaria, Spania, Elveția, Belgia, Franța și altele.
Directoarea Doina Glăvan de la arhivele vâlcene a continuat munca fostului director Andronie și la instituție au ajuns multe dintre materialele profesorului. Unele dintre ele au fost donate de către soția acestuia.