Eveniment artistic spectaculos la Ocnele Mari: Vernisaj în Orașul Sării


Duminică, 27 octombrie 2013, Salina Ocnele Mare – Salrom a găzduit un eve­niment artistic de excepție, pe care l-a organizat în colaborare cu Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâl­cea, Parohia Ortodoxă Trăistari din oraș şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Vâlcea. Evenimentul a căpătat caracterul de inedit și datorită locației deosebite pe care au ales-o organizatorii pentru vernisajul expoziţiei intitulată UNDERGROUNDzero MUSEUM: în subteran, la 225 metri față de nivelul mării. Curatorul expoziţiei a fost dl. Luise Pierluigi, din Italia, mare specialist în domeniu, care s-a gândit să organizeze această expoziţie deosebită într-o salină. Și nu s-a înşelat deloc, ambientul şi atmosfera fiind spectaculoase, expoziția având un succes deosebit. Organizatorii şi-au propus să promoveze arta plastică românească contemporană. Au fost expuse lucrări din colecţia Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean „Aurelian Sacer­doţeanu” Vâlcea.

În frumoasa expoziţie au putut fi admirate lucrări de sculptură realizate de artişti cunoscuţi ai artei plastice româ­neşti contemporane: Silviu Bârsanu, Gregorian Rusu, Epaminonda Tiotiu, Olga Smolenschi, Sergiu Sălişte, Alexan­dru Nancu, Nicolae Popa, Marian Petre, Alexandru Ciutureanu, Tamaian, Costel Badea, Vasilica Marinescu, Dumitru Ră­du­lescu, Paul Popescu, Radu Dumitru, Gheorghe Iacob.

Într-adevăr, aşa cum spuneam mai înainte, o atmosferă superbă, o îmbinare perfectă între spaţiul în care a fost organizată expoziţia şi operele de artă care au fost expuse. În faţa unei pre­zenţe numeroase, a invitaţilor şi a turiş­tilor prezenţi în Salină, a avut loc verni­sajul acestei frumoase expoziţii. La eveniment participând binecunoscuţi artişti plastici vâlceni, parlamentari, re­pre­zentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, şi alţi distinşi invitaţi. Despre eveniment au vorbit ing. Constantin Melinte, director tehnic al Salinei Ocnele Mari, Claudiu Tulugea, directorul Mu­zeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, Gheorghe Dican, preşedintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Pierluigi Luise, curatorul expoziţiei, părintele Petre Veţeleanu, parohia Trăistari din Ocnele Mari. „Atunci când oamenii sunt uniţi, când există un dialog între ei şi instituţii, nu se poate să nu se întâmple lucruri fru­moase. Iată, că s-a întâmplat și la Salina din Ocnele Mari, o gazdă primitoare, cu un patrimo­niu care trebuie pus mai mult în valoare, mă refer și la patrimoniul Muzeului Judeţean Vâlcea; avem parteneri buni, de calitate”, a subliniat părintele paroh Veţeleanu, cu un rol extrem de important în organizarea acestui eveniment, fiind cunoscut ca un mare iubitor și colec­ţionar de artă, care a adunat în jurul său oameni de valoare şi a legat cu ei idei generoase şi aşa s-a ajuns la organi­zarea acestui eveniment de excepție. L-am enumerat, în deschi­dere, chiar printre primii pe Constantin Neacşu, colegul nostru, care de câţiva ani locuieşte în Italia, şi care l-a adus cu el în România pe cel care a fost curatorul acestui eveniment, este vorba de domnul Pierluigi Luise, un om cu o bogată experienţă în domeniu curatorial, în domeniul organizării de expoziţii, dar şi în domeniul vânzărilor de artă şi care este un foarte bun promotor al artelor plastice contemporane şi un mare colecţionar şi iubitor de frumos. „Aşa se face că ne-am întâlnit aici, în acest cadru generos aşa cum spuneam necon­venţional, împreună cu publicul nostru, în situaţia în care este nevoie mai mult decât oricând să readucem publicul spre artă, să facem educaţie, până la urmă, şi să-i redirecţionăm pe calea bunului gust, pe calea aprecierii bunului gust, pentru că suntem înconjuraţi de foarte mult prost gust, de foarte mult kitsch. De asemenea, este nevoie să demonstrăm că Vâlcea poate să fie o destinaţie turistică şi acesta este, cred, unul dintre principalele motive pentru care ne-am adunat toţi aici. Ni se spune mereu că economicul a falimentat, observând că şi politicul a falimentat, cred că societatea civilă trebuie să se reconstruiască, să renască din propria cenuşă, ca şi pasărea Phoenix, şi trebuie să venim cu idei pentru că altfel se alege praful”, ne-a declarat la sfârşitul eveni­men­tului preşe­dintele UAP Vâlcea, binecu­noscutul artist plastic Gheorghe Dican.

Acest eveniment a constituit un lucru bun pentru salină, pentru cultură, pentru public, un lucru bun pentru toată lumea. S-a îmbinat un eveniment artistic cu frumuseţile naturale locale, un bun prilej de promovare a judeţului nostru. Turismul şi cultura, îmbinate, pot aduce prosperitate pe toate planurile. Trebuie amintit cititorilor iubitori de frumos că expoziţia va fi prezentă la Salina Ocnele Mari timp de o lună de zile, ca să poată fi vizitată de mii de turişti din Vâlcea și din toată ţara.