Evaluatori americani la Biblioteca Judeţeană Vâlcea, pentru proiectul www.istorielocala.ro


biblioteca_judeteana3În 26 septembrie 2012, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, se va desfăşura întâlnirea finală de evaluare a proiectului „Istoria locala @ biblioteca ta publică”, un parteneriat între cinci biblioteci judeţene din România: Bihor, Brăila, Cluj, Vâlcea şi Suceava.

Prin acest proiect, înfăptuit cu finanţare şi susţinere americană, iniţiatorii îşi doresc ca în primul rând elevii, studenții și toți cei aflați/implicaţi în procese de educație/instrucție etc., dar și publicul larg să aibă la dispoziție un „loc” din Internet pe care să-l acceseze liber, unde să vizualizeze și de unde să descarce… ce?

Răspuns: tot ceea ce ține de is­toria și, în general, memoria și cu­noașterea locală – informații care, până în prezent, au existat/ există doar în cărţi, periodice și colecții de bibliotecă pe suporturi tradiționale sau în alte surse de informare, tot tradiționale; încă o precizare: este vorba despre informații full text, dar și multimedia.

Ceea ce s-a reuşit până în acest moment din implementarea proiectului poate fi vizualizat on-line la adresa www.istorielocala.ro. Prin tastarea oricăror cuvinte de căutare, nu doar a unor tag-uri, în căsuţa din dreapta sus a site-ului, orice utilizator de Internet va avea acces liber la informaţia dorită.

Evaluarea proiectului „Istoria locala @ biblioteca ta publică” va fi făcută de către doamnele Barbara J. Ford şi Susan Schnuer, directoarele Centrului Mortenson pentru Programe Internaţionale de Formare a Bibliote­ca­rilor, din cadrul Universităţii din Illinois-SUA. Evaluarea celor cinci iniţiatori ai proiectului va fi făcută, ca şi la începutul stagiului de pregătire din SUA (2011), de către doamna Peggy Barber, din partea Fundaţiei „Bill & Melinda Gates”.

Iniţiatorii proiectului sunt: Delia Pantea (Oradea), Sorina Stanca (Cluj), Corina Ciuraru (Brăila), Valentin Sme­descu (Vâlcea) şi Gabriel Cără­buş (Suceava).

Documentarea modului în care a fost iniţiat şi evoluează proiectul poate fi urmărită pe un blog dedicat  – http://istorielocala.blogspot.ro/.