Europa, fereastra deschisă spre viitor – Mobilitate ERASMUS+ a elevilor Colegiului Energetic în Germania


ERASMUS+, programul Uniunii Europene se adresează următoarelor domenii: educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020 având ca și obiective dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport.
În perioada 12-19 februarie 2017, șase elevi ai Colegiului Energetic. Rm. Vâlcea au participat, însoțiți de doamnele profesor Cristina Ceaușu și Ana-Maria Udrescu, la prima mobilitate din cadrul parteneriatului strategic în domeniul școlar – KA2, proiectul „Present pour le Futur: proteger un espace naturel dans nos regions touristiques” / „Prezent” pentru viitor: protejarea unui spațiu natural în regiunile noastre turistice (2016-1-FR01-KA219-024036_3), în Lemgo, Germania.
Prezentarea fiecărei școli, a orașelor și a țărilor partenere a fost un prilej de reflecție asupra diversității și unicității despre care dna. director Groß a vorbit în discursul de bun venit care a deschis activitățile proiectului. Stabilirea logoului câștigător, simbol al proiectului nostru s-a făcut într-o atmosferă destinsă, prietenească, fiecare partener încercând să explice celorlalți care au fost simbolurile utilizate. În urma votului, logoul câștigător aparține elevilor din Turcia.
Activitățile, desfășurate riguros de-a lungul a șapte zile, au avut în vedere modul în care autoritățile germane protejează zonele cu potențial turistic din regiunea Westfalia. Astfel, partenerii din Franța, Turcia, Polonia, România și Germania au vizitat varii locații din Bielefeld, Detmond, Hamm, Paterborn. Gazdele, elevii și profesorii Colegiului HANSE-Berufskolleg, Lemgo, au organizat deplasări la Rezervațiile naturale „Biesterberg” (un fost poligon de tragere al armatei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial, revenit în administrarea stalului german în anii ’80), Senne și Bega.
După fiecare vizită, observațiile elevilor au fost reunite în varii documente încărcate pe platforma e-Twinning, spațiu virtual de popularizare a proiectului.
Experiența ne-a convins încă o dată că punctualitatea, rigoarea, seriozitate, politețea sunt trăsăturile caracteristice Germaniei, fapt confirmat și la primirea delegațiilor de către primarul orașului Lemgo, dar și în timpul vizitelor culturale în Detmond sau Munster.
Prof. dr. Ana-Maria Udrescu, coordonator proiect