Europa din satul meu


Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea lansează o provocare pentru bibliotecarii vâlceni… Un concurs de fotografie pe tema promovării beneficiilor aduse de accesarea fondurilor europene de autoritățile publice sau private din comunitățile locale. Fotografiile – care trebuie să reliefeze aspecte de îmbunătățire a nivelului de trai din fiecare comună vâlceană – trebuie transmise până luni, 27 aprilie 2015, în format electronic, printabil A4,  rezoluție corespunzătoare pentru o bună calitate, la adresa de mail bibliotecavl_cic@yahoo.com. Premiul va fi o tabletă. Expoziția acestor fotografii va fi vernisată după conferința de presă a Centrului EUROPE DIRECT Vâlcea din data de 4 mai. Jurnaliștii prezenți la conferință vor decide care fotografie va fi declarată câștigătoare.

„Ora ta de informare”
Sub acest generic, miercuri 22 aprilie 2015, de la ora 11.00, la Sala Multimedia din Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea  organizează o oră de informare europeană cu tema Puzzle european. Vor participa elevii clasei a VI-a B, de la Școala Nr. 10, însoțiți de prof. Câmpeanu Florența.

De dragul tău, pădure!
În cadrul generos al Lunii Pădurii, Asociația VATRA CU IDEI, Fundația WORLD VISION Vâlcea și DIRECȚIA SILVICĂ, prin Ocolul Silvic Stoiceni propun elevilor de gimnaziu din comuna Nicolae Bălcescu participarea la o activitate dedicată pădurii. Evenimentul  va avea loc sâmbătă, 25 aprilie 2015, de la ora 10,30, la sediul Asociației VATRA CU IDEI.  În prima parte a întâlnirii, tinerii vor sădi salcâmi de jur împrejurul Aleii Terapeutice, iar în partea a doua vor  participa la un atelier practic unde vor învăța să facă albume și felicitări hand made din hârtie reciclată.

23 aprilie – Ziua Bibliotecarului din România, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor
Joi, 23 aprilie 2015, de la ora 12.00, în Holul Mare al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea vor debuta manifestările dedicate Zilei Bibliotecarului din România, cu  Festivitatea de premiere a celor mai fideli utilizatori ai bibliotecii. Manifestarea va continua la ora 12.30 cu formarea unui “lanţ al cărţilor“ în jurul bibliotecii, la care sunt invitaţi să participe cât mai mulţi iubitori de lectură din Vâlcea. Activităţile dedicate Zilei Bibliotecarului din România se vor încheia cu o întâlnire a bibliotecarilor la Muzeul Satului Vâlcean unde va avea loc o lectură publică. Profesia cunoscută sub numele de bibliotecar este astăzi foarte diversă, şi, prin urmare, rolul bibliotecarilor s-a schimbat odată cu transformările din societate. Bibliotecarii sau specialiştii în informare au devenit tot mai mult persoane cu competenţe în diverse domenii. Ei nu mai sunt doar custozi, iar abilităţile lor profesionale variază astăzi de la servicii de arhivare, managementul şi construcţia colecţiilor, promovarea cărţilor, documentare, formare şi dezvoltare comunitară, conservarea şi reabilitarea colecţiilor, servicii de referinţă, la cele legate de ştiinţa informaţiei, care se referă la cercetarea privind natura informaţiilor în sine, la procesele legate de fluxul de informaţii şi transferul acestora în comunitate. Bibliotecarul nu se ocupă doar de depozitarea şi întreţinerea datelor, el este cel care înregistrează progresul umanităţii, facilitând prin mijloacele şi metodele specifice integrarea informaţiilor în comunitate. Cititorul, utilizatorul bibliotecii este cel căruia i se dedică această profesie, iar relaţia cititor-bibliotecar este una specială. Se cuvine astfel, să ne arătăm recunoştinţa faţă de cititori, cei care onorează şi pun în valoare străduinţa bibliotecarilor. Mulţumiri Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea – Muzeul Satului Vâlcean, societăţilor comerciale Annabela şi OK, precum şi tuturor celor care sunt alături cu această ocazie.