Emilian FRÂNCU a susţinut în Parlament o interpelare privind soarta angajaţilor de la Uzinele Sodice Govora


I N T E R P E L A R E

Adresată: Ministerului Mediului si Padurilor

Domnului ministru: László BORBELY

Domnule ministru,

Uzinele Sodice Govora (USG) – Ciech Chemical Group SA, reprezinta singura companie producatoare de soda calcinata din tara. In ultimii ani, de la preluarea societatii, grupul polonez Ciech a demonstrat ca este un investitor responsabil, care doreste sa redreseze si sa dezvolte activitatea de productie nu numai in propriul interes, dar si in interesul salariatilor romani, precum si in interesul comunitatii locale, functionarea fabricii fiind importanta in sistemul integrat al platformei chimice valceane  si al economiei nationale.

Cu toate acestea, functionarea companiei este pusa in pericol, existand posibilitatea sa isi inchida portile, continuarea activitatii societatii depinzand de rezolvarea a doua probleme de mediu generate de aderarea Romaniei la Comunitatea Europeana, care sunt reflectate de:

1.OUG 34/2002 aprobata prin Legea 645/2002  privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, prin care USG va apare in culpa dupa incheierea perioadei de tranzitie care se termina la data de 31.12.2011 pentru conformare la Directiva IPPC. Cu toate ca in decursul anilor s-au intreprins masuri de reducere a poluantilor in apele evacuate in raul Olt, care sa respecte normele impuse de Uniunea Europeana, societatea nu este capabila, orice efort ar face, sa fie in conformitate cu prevederile legislatiei interne ,,NTPA 001”- HG 188/2002, modificata si completata cu HG nr. 352/2005  privind evacuarea poluantilor in receptorul natural.

2. HG 349/21 aprilie 2005 privind depozitarea deseurilor, prin care batalurile de slam ale USG au fost incluse pe lista depozitelor de deseuri nepericuloase care sisteaza depozitarea lichida. Luand in considerare conditiile de amplasare ale fabricii, in conformitate cu BAT-urile existente la nivel european pentru soda calcinata, nu este specificata o alta solutie decat cea utilizata de societatea USG. Pana la aceasta data, la nivel internatio­nal, nu exista alta metoda de epurare a apelor uzate, decat acest procedeu mecanic, folosind batalurile de slam.

Având în vedere cele precizate, vă rog, domnule ministru, să-mi comunicaţi dacă se pot gasi solutii pentru posibilitatea continuarii activitatii la Uzinele Sodice Govora, de aceasta depinzand destinul a sute de familii care lucreaza aici. De asemenea, va rog sa-mi comunicati care ar fi aceste masuri.

Problematica este expusa mai pe larg in documentul anexat.

Solicit răspuns în scris.

Senator,

Emilian FRÂNCU