Elita vâlceană n-a uitat de 20 martie 1997: „Cultura vâlceană mai avea mare nevoie de Sergiu Purece printre noi!”


  • Direcția Județeană pentru Cultură, Muzeul Județean, Sfânta Mănăstire Cozia, împreună cu Parohiile Bogdănești și Bujoreni au comemorat două decenii de la trecerea la cele veșnice a muzeografilor Sergiu Purece, Doru Popian, Florentina Rădulescu și a lui Nicolae Obogeanu

Într-un cadru restrâns și discret, ieri dimineață, s-a desfășurat o slujbă religioasă în locul unde echipa Muzeului Județean Vâlcea a fost spulberată în trafic în urmă cu 20 de ani. La troița din curba de la Bogdănești, au venit rude, prieteni și colaboratori ai celor care, în urmă cu două decenii, se pregăteau să ducă la o expoziție din Sibiu mai multe icoane de la Mănăstirea Cozia.

„Sergiu Purece a fost o figură impunătoare printre istoricii județului Vâlcea. Despre acest statut, câștigat în timpul vieții, vorbesc volumele, studiile, articolele publicate și discursurile care se referă la istoria locală și națională (Ani de restriște, Îndrumător în Arhivele Statului, Vâlcea – imagini în timp). Ca manager al Muzeului Județean, între anii 1981-1992, a organizat numeroase conferințe, simpozioane și expoziții, a sprijinit acțiunea de reabilitare și reorganizare a secțiilor instituției. A inițiat mai multe lucrări de restaurare la monumentele de arhitectură și artă vâlcene, făcând parte și din Consiliul Eparhial al Râmnicului. Era un specialist de marcă în paleografia românească și slavonă, lui datorându-i-se decriptarea multor hrisoave și manuscrise din fondurile arhivistice locale. A fost un model, atât din punct de vedere didactic dar și muzeografic și, mai ales, ca părinte al celor doi copii.

Plecarea lui la cele veșnice, dar și a arhitectului Doru Popian, a doamnei muzeograf Florentina Rădulescu, cat și a lui Nicolae Obogeanu, a reprezentat o lovitură cutremurătoare pentru cultura Vâlcii. Acum, la 20 de ani de la acel moment, putem conștientiza perfect câtă nevoie avem de acești minunați oameni și cât de mult mai aveau ei de dat Vâlcii” a rostit înlăcrimat Florin Epure, directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea.

Cine a fost Sergiu Purece?

S-a născut la 7 octombrie 1947, la Porcești, județul Sibiu. Școala primară și cea generală le-a urmat în Râmnicu Vâlcea, absolvind și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” în anul 1965. Cinci ani mai târziu, a finalizat și studiile la Facultatea de Istorie, secția Istorie Veche și Arheologie, din cadrul Universității București.

Între septembrie și octombrie 1970, este profesor la școala din Perișani și din noiembrie 1970 până în noiembrie 1981 este arhivist la Filiala Arhivelor Statului din Râmnicu Vâlcea.

Între 1 martie și 1 noiembrie 1981 este promovat și conduce Muzeul „Nicolae Bălcescu”. Din 1 noiembrie 1981 și până în 15 ianuarie 1992, deține conducerea Muzeului Județean Vâlcea.

Până la tragicul deces, a activat ca muzeograf în cadrul Muzeului Județean.