Ejectat de sistemul medical din România, un renumit chirurg profesează în Ungaria


• acesta a declarat că, de-a lungul carierei sale, a avut ocazia să trateze numeroase persoane din Vâlcea
Seara de vineri a oferit presei vâlcene prilejul de a cunoaște unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici chirurgi din România. Invitat de onoare în cadrul conferinței organizată de Filiala Județeană a Partidului România Unită a fost medicul primar Dan Mihail Nicolau, specialist în chirurgie toracică. De-a lungul celor mai bine de 40 de minute ale conferinței, chirurgul, totodată și președinte al PRU Cluj, a vorbit jurnaliștilor vâlceni despre neajunsurile sistemului medical din România, dar și despre posibilitățile de „însănătoșire”. El a plecat de la propriul exemplu și a spus că se simte ejectat de sistem devreme ce a ajuns la 65 de ani și trebuie să meargă la pensie, deși ar vrea să profeseze în continuare în țară. Așa se face că medicul Nicolau a fost „transferat” de sistemul privat din Ungaria, care a înțeles mult mai repede cât de valoros este un asemenea specialist în chirurgie toracică. Medicul clujean urmează să opereze la Debrecen, deși la Cluj Napoca există singurul sistem din țară în chirurgia laser pentru metastazele multiple.Bragau

Pentru toate aceste merite, președintele PRU Vâlcea, economistul Florin Brăgău (foto alăturat), i-a oferit chirurgului clujean o diplomă de recunoștere a calității actului medical pe care acesta l-a desfășurat de-a lungul timpului.

Nicolau: „Sunt medic, dar și cetățean și încerc să îmi fac ambele îndatoriri”

În rândurile următoare redăm o parte a discursului pe care renumitul medic clujean l-a susținut la conferința Partidului România Unită Vâlcea: „Sunt medic, dar și cetățean și încerc să îmi fac ambele îndatoriri pe care mi le-am asumat. Sunt medic, dar voi trece în rezervă fiindcă împlinesc 65 de ani. Nu știu ce soluție se poate găsi pentru a-mi continua activitatea. Și spun asta nu pentru că fac parte din categoria celor care nu se mai lasă duși, ci pentru că mai aveam ceva de terminat și de implementat în chirurgia laser a metastazelor multiple pe care deocamdată o fac singur în țară, deși am făcut demersuri să nu fiu singurul din țară care face treaba asta. Ejectat fiind de sistemul din România, deși încă mai sunt în putere fizică, mentală și emoțională, am fost luat de sistemul din Ungaria ca să pornesc chirurgia laser pentru metastazele pulmonare de acolo. Deci, din aprilie voi lucra, o zi pe săptămână la Debrecen, într-un spital privat, doar ca să implementez această metodă. Mă consider un chirurg care mi-am făcut meseria cinstit, am încercat să fiu cinstit cu meseria și ea m-am răsplătit. Intrarea în partea politică a venit fiindcă am în mentalul meu naționalismul, Dar nu un naționalism extremist, ci unul care îi cuprinde pe toți cetățenii care trăiesc într-un areal. Sunt de părere că majoritarii și minoritarii trebuie să conviețuiască. Asta fiindcă împărtășim aceleași necazuri, reușite și chiar bucurii. Mă delimitez sever de partea extremistă și șovinistă. Sunt de părere că acest partid (n.red. Partidul România Unită) va avea inteligența necesară pentru a nu aluneca din această zonă”.

Nicolau: „Dacă echipamentele ar fi la Vâlcea, mi-aș face cu drag meseria aici”

Medicul clujean a amintit și de faptul că, de-a lungul carierei sale, a tratat numeroși pacienți vâlceni. Acesta a mai spus și că, dacă ar fi posibil ca echipamentele de care are nevoie pentru exercitarea actului medical să fie la Vâlcea, ar profesa cu drag în județul nostru. „Am avut pacienți din Vâlcea. Acum mă aflu la Vâlcea fiindcă eram în drum spre București. Nu am un proiect pe Vâlcea. Florin (n.red. Brăgău) a fost la Cluj și m-a invitat să mă opresc la Vâlcea. Este o zonă prin care am mai trecut, în care mă opresc cu drag, deși nu am rămas niciodată mai mult de o zi. Am o focalizare la sfârșit de carieră pe partea cu laser. Mi-am dorit-o foarte mult și acum mă ocup de ea. Dacă echipamentul ar fi în Vâlcea, m-aș ocupa cu drag și aici de meseria mea. Nu contează unde este spitalul. Pacienții vin oriunde este echipamentul și doctorul care să îi facă sănătoși. Sunt două lasere de chirurgie pulmonară în țara noastră, ambele fiind la Cluj. Unul este cumpărat de Consiliul Județean și altul, cel mai performant, este primit de la Asociația Bolnavilor de Cancer”, a precizat Nicolau.

Care sunt „bolile” sistemulul medical românesc în opinia specialistului clujean?

În ultima parte a conferinței, Dan Nicolau a vorbit și despre problemele sistemului medical din România, oferind și câteva soluții pentru rezolvarea sau măcar ameliorarea acestora. Să vedem ce a avut de spus: „Bolile sistemului medical din România ar părea numeroase, dar nu este așa. Este problemă de paradigmă față de sistemul de sănătate. Punctul, pe problema aceasta a mea cu pensionarea. Am observat o hemoragie de specialiști, medici primari majoritatea. Ne plângem că nu avem specialiști, dar pe cei care sunt încă în putere îi externalizăm total, fără să le dăm posibilitatea de a continua sub o formă sau alta. Tinerii pleacă, de asemenea. Tragedia spitalelor județene, municipale și orășenești este acel principiu că programul de pregătire a specialistului se concentrează pe centre universitare. O altă problemă a sistemului medical românesc este legată de partea de finanțare. Niciun ministru de până acum nu a pus problema, conform legii, pe acel 6%. Ce înseamnă 6% din buget pentru sistemul de sănătate? Există foarte multe posturi vacante, nebugetate și care prin acel 6% ar putea să fie bugetate. Dar nevoia de personal este foarte acută. La acest moment, Ministerul Sănătății nu știe nici de câte cadre medicale are nevoie. Spre exemplu, în cazul bebelușilor din Argeș, domnul ministru a găsit soluția de birou: a cerut demisia. Desigur, o altă problemă este cea legată de modul de funcționare a Caselor Județene de sănătate. Toți banii merg la Casa Națională, iar aceasta ar trebui să funcționeze ca o regie în administrarea statului. Ce rol mai au atunci armatele de oameni din casele județene? Fiindcă pacientul este liber să își aleagă spitalul și medicul. Sunt foarte mulți bani în sistemul medical, dar ei se sifonează fiindcă nu se menține o disciplină economică elementară”.
Vorbind punctual și despre politică, medicul clujean a spus că va candida pentru primăria comunei cu cea mai numeroasă populație din România, Florești. Această localitate alipită municipiului Cluj-Napoca în partea de vest are nu mai puțin de 40.000 de locuitori, numărul fiind în continuă creștere.