„Educaţie Rutieră – Educaţie pentru viaţă”


foto_ceas• câştigătorii concursului: echipajele Şcolii nr.10, Şcolii Lăpuşata şi Şcolii „Cantacuzino” din Călimăneşti

La data de 26 mai, la Şcoala Generală nr. 10 din Rm. Vâlcea a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru viaţă”.

La concurs au participat şase echipaje de la unităţi şcolare din judeţ, alcătuite fiecare din câte doi elevi. Cele trei probe de concurs, diseminate pe nivele de învăţământ au fost: proba în „parcul – şcoală” proba de îndemânare în poligon şi proba teoretică. Proba în „parcul şcoală” a urmărit respectarea regulilor de legislaţie rutieră de către elevi în calitate de participanţi pe bicicletă la trafic şi a constat de asemenea în parcurgerea unui traseu pe care erau configurate intersecţii prevăzute cu indicatoare şi marcaje rutiere, care au impus asigurarea şi acordarea priorităţii de trecere în intersecţii dirijate / nedirijate sau la trecerea la nivel cu calea ferată. Proba de „îndemânare în poligon” a constat în parcurgerea cu bicicleta, contra timp, a traseului cu obstacole special amenajat în poligonul din incinta şcolii Generale nr.10, din care nu a lipsit trecerea în zig-zag printre jaloane şi cumpănă, traseu ce a urmărit verificarea îndemânării elevilor la manevrarea bicicletei printre obstacole. Proba teoretică a avut ca scop verificarea cunoştinţelor participanţilor cu privire la normele rutiere şi conduita preventivă şi a constat în completarea de către fiecare participant a unui chestionar cu 20 de întrebări în limita a 30 de minute. Locul la egalitate de puncte, a fost adjudecat, la clasele V – VIII, de cele două echipaje care au reprezentat Şcoala Generală nr. 10, locul II a fost ocupat de elevi de la Şcoala cu cls. I- VIII din comuna Lăpu­şata, în timp ce locul III a revenit echipajului Şcolii „Şerban Vodă Cantacuzino” din Călimăneşti. Echi­pa­jul care a reprezentat Clubul Co­piilor Horezu a primit menţiune. La ni­vel liceal, echipajul câştigător a repre­zentat Grupul Şcolar „Antim Ivirea­nul” din Râmnicu Vâlcea.

Participanţii au primit diplome, urmând ca echipajul câştigător de la Şcoala Generală nr. 10 ( gimnaziu), împreună cu cel de la Grupul Şcolar ,,Antim Ivireanul,, (liceu) să reprezinte judeţul Vâlcea, la faza naţională a concursului „EDUCAŢIE RUTIERĂ – EDUCAŢIE PENTRU VIAŢĂ”, în coordonarea doamnei profesor Trifa Elena.

Neasigurarea la volan l-a băgat în spital

Un bărbat de 77 ani, din Popesti, a condus, pe raza localităţii Popeşti, sat Urşi, un moped şi din cauza fap­tului că nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers, spre stânga, a întrat în coliziune cu un autoturism, marca Mercedes, condus de o tânără de 24 de ani, din comuna Popeşti, care se angajase în depăşirea mopedului. Din accident a rezultat rănirea uşoară a bărbatului care nu purta cască de protecţie omplogată, acesta fiind transportat la Spitalul Judeţean Vâlcea în vederea acordării de îngrijiri medicale. Cei doi nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Acţiuni preventive ale poliţiştilor din Băbeni

• voluntari: cinci elevi ai Colegiului Tehnic Energetic

Poliţiştii vâlceni au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, în oraşul Băbeni. Activitatea poliţiştilor a fost sprijinită de cinci elevi voluntari de la Colegiul Tehnic Energetic. Poliţiştii împreună cu voluntarii, însoţiţi de două autospe­ciale ale Poliţiei, au pornit pe străzile din localitate. Elevii au fost instruiţi de poliţişti cu privire la modul în care tre­buie să discute cu cetăţenii şi ce sfaturi şi recomandări trebuie să le transmită. Poliţiştii au transmis prin staţia de emisie recepţie a maşinilor autospeciale o serie de mesaje preventive adresate cetăţenilor şi le-au explicat acestora de ce este foarte important să ia măsuri de protecţie a bunurilor personale. Activitatea a avut un impact deosebit. Interesul şi curiozitatea oamenilor au fost stârnite de maşinile de poliţie cu semnalele luminoase şi acustice pornite, din care poliţiştii au transmis recomandări cu caracter preventiv. De asemenea, au fost încântaţi de faptul că elevii de liceu sunt preocupaţi de fenomenul infracţional, primind de la aceştia pliante cu caracter preventiv infor­mativ. Oamenii au fost sfătuiţi să ţină poarta încuiată, să nu permită accesul în curte persoanelor care, sub pretextul comercializării diverselor bunuri, studiază gospodăria şi apoi sustrag lucruri de valoare lăsate la vedere, atunci când părăsesc locuinţa pentru o mai lungă perioadă de timp, să anunţe o persoană de încredere care să le supravegheze gospodăria, să nu păstreze sume mari de bani în locuinţă, să evite să spună dacă au achiziţionat bunuri de valoare, să nu lase libere animalele, ci să amenajeze curţi speciale şi adăposturi asigurate cu încuietori pentru acestea şi în măsura posibilităţilor, să lase aprinsă pe timp de noapte o lumină în curte. Acţiunea a avut drept scop sensi­bilizarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la adoptarea unor atitudini responsabile şi măsuri elementare de autoprotecţie, pentru prevenirea fur­turilor din locuinţe, furturilor de ani­male şi păsări şi din anexele gospo­dăreşti.

Uite catalogul… Nu e catalogul

Poliţiştii municipali au fost sesizaţi de conducerea unui liceu din municipiul Râmnicu Vâlcea despre furtul, din cancelarie, a unui catalog aparţinând uneia din clasele a XII-a. Din primele cercetări efectuate la faţa locului a rezultat că autorul faptei a scăpat de vigilenţa paznicului şi a pătruns în interiorul şcolii pe uşa de acces destinată elevilor, care nu fusese asigurată, apoi a pătruns în cancelarie, forţând sistemul de închidere al uşii şi a sustras catalogul clasei a XII-a D. Poliţiştii au demarat investigaţiile şi urmează să prelucreze imaginile video surprinse de camerele de supraveghere instalate în şcoală, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

Grupaj realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea