„Echipa mea vrea să rămână aici și să repornească soda!”


Prezent vineri, 18 septembrie 2020, la ora 12.00, pe esplanada Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea la vernisajul expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România, a oferit unele informații referitoare la situația încă destul de dificilă pe care o traversează investitorul polonez de pe platforma industrială, dar cu perspective de îmbunătățire. Aceste declarații au venit la exact un an și o zi (17 septembrie 2019) de la momentul în care Ciech Soda România și-a suspendat producția de sodă de la Râmnicu Vâlcea din cauza prețului aburului tehnologic prea ridicat. Acum, compania poloneză, manageriată de Witold Urbanowski, urmărește, cu sprijinul companiei-mamă din Polonia, să își construiască propria instalație care să îi furnizeze aburul tehnologic, fără a mai depinde de alte entități economice.
„Eu sunt aici reprezentantul unui investitor polonez și încerc să fac cât de mult pot pentru a ne cunoaște mai bine ca popor, ca și cultură. Pentru că noi, și dacă ieri (n. red. 17 septembrie 2020) a fost o dată tristă, pentru că s-a făcut un an de când nu avem producție de sodă, dorim să rămânem. Avem șansa să rămânem pentru că avem verificare tehnică și credem că se poate să pornim sursa de abur propriu. Avrem premise să rămânem și să ne mai vedem și la bibliotecă și la alte evenimente. Echipa mea vrea să rămână aici și să repornească soda!”, au fost cuvintele pe care le-a rostit Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România, într-o limbă română destul de bună, la evenimentul organizat vineri la Biblioteca județeană.

 

Situația actuală de la Ciech Soda România

 

Joi, 17 septembrie 2020, la exact un an de la oprirea producției, Ciech Soda România a transmis un comunicat de presă în care a făcut cunoscută situația actuală a companiei poloneze, dar și perspectivele care, într-un viitor nu foarte îndepărtat, ar putea face ca soda să fie din nou produsă la Râmnicu Vâlcea.
În rândurile următoare vă propunem să citiți (secvențial) aspectele mai importante din comunicatul de presă la care am făcut referire:

„CIECH Soda România anunță finalizarea studiului de fezabilitate privind propria sursă de abur industrial și energie electrică, o centrală în cogenerare de înaltă eficiență. Studiul, care documentează posibila reluare a producției de sodă, marchează un an de la momentul când compania a fost nevoită să intre în stand-by și arată că, din punct de vedere tehnic, sunt îndeplinite toate condițiile pentru reluarea producției. De asemenea, indică soluții de implementare, care urmează să fie analizate și discutate în detaliu. Studiul integral va fi înaintat autorităților competente până la finalul acestei luni, după aprobarea finală în cadrul consiliului de administrație al CIECH.
Potrivit studiului, într-un interval de aproximativ 3-4 ani, poate fi construită o nouă centrală în cogenerare pe terenul care aparține fabricii, care va contribui la crearea a aproape 1.000 de noi locuri de muncă în județ.
Totuși, decizia de a merge mai departe în direcția construcției noii centrale în cogenerare de înaltă eficiență este condiționată de necesitatea îndeplinirii unor condiții specifice, precum accesul la fonduri pentru completarea investiției din linii de finanțare asigurate de UE, alocare la sistem de bonus de cogenerare, conexiunile la rețeaua energetică națională și accesul pe termen lung la materii prime.
Mai mult, construirea unei noi centrale în cogenerare necesită atragerea unui partener extern pentru CIECH care va fi responsabil pentru construcția și întreținerea unei noi surse de abur industrial și, de asemenea, pentru finanțarea investiției. În schimb, CIECH va semna un contract pe termen lung pentru achiziționarea aburului tehnologic de la noua centrală în cogenerare.
După îndeplinirea condițiilor menționate mai sus, reluarea activității CIECH Soda România și a SNS Salrom / Exploatarea Minieră va asigura o creștere a numărului de noi locuri de muncă în economia locală a județului Vâlcea și le va susține pe cele existente (potrivit unui raport EY, publicat la 16.09.2019, au fost create peste 4.400 de locuri de muncă în România, în 2018, ca urmare a activităților CIECH Soda România)”.