E vreo surpriză? Vaideeniul – capitala produselor montane din Vâlcea


Banciu Mitică PFA – brânză telemea din lapte de vacă, lapte crud de vacă; Iosif Ionuț Adrian – miere salcâm, miere polifloră, miere de mană, propolis, polen; SC JIANCOM SRL – suc natural de mere; Handolescu Ionel PFA – miere salcâm, miere polifloră, miere de mană, propolis, polen; SC IUSTART SRL – gem de zmeură „Delicii de Vaideeni” și Deaconescu N. Claudiu PFA – prune, diverse soiuri, mere, diverse soiuri, pere diverse soiuri, gutui, cireșe diverse soiuri, vișine, nuci, alune, mure de cultură, zmeură de cultură, căpșuni, coacăze negre și roșii, poame prune, poame mere, poame pere. Toate aceste firme și persoane sunt din Vaideeni și reprezintă produsele montane centralizate la Direcția pentru Agricultură Vâlcea în Registrul de Control.
Adoptarea Hotărârii de Guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce priveşte implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan. În continuarea armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană s-a emis un ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale referitor la reglementarea procedurii de verificare a conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii facultativă de calitate „produs montan” și de verificare a respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii care doresc să beneficieze de aceste avantaje. Ordinul de ministru subsecvent acestei hotărâri de guvern a adus clarificări pentru a nu permite inducerea în eroare a consumatorului, se dorește o clarificare a condițiilor de utilizare a mențiunii de „produs montan” şi pe cât este posibil aplicarea unei proceduri simplificate cât mai uşor de accesat fără mari implicaţii birocratice.
Astfel, producția de lapte și ouă trebuie realizată în zona montană, iar pentru produsele obținute din carne, acesta trebuie să provină de la animale crescute în zonă montană cel puțin două treimi din viață. În cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie să petreacă cel puțin un sfert din viață pe pășuni din zone montane. La producția vegetală se poate aplica mențiunea „produs montan” doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.
Produsul montan este un produs destinat consumului uman, în cazul căruia materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane. În cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane. Doar producătorii de produse agroalimentare din zona montană au dreptul de a utiliza mențiunea de calitate facultativă „produs montan”.

Cine poate obține această mențiune de calitate facultativă?

Zona montană este zona delimitată conform Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar solicitanți pot fi: persoana fizică deținătoare de atestat de producator; societăți comerciale ce desfășoară activitate în sectorul agroalimentar; persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; cooperative agricole; societăți cooperative; obștile și composesoratele; asociații, fundații, federații ce desfașoară activități agricole.

Acordarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate „Produs Montan”

Agenția Zonei Montane este autoritatea competentă responsabilă cu elaborarea procedurii de verificare a conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini, în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” și de verificare a respectării legislației europene și naționale de către operatorii economici deținători ai dreptului de utilizare a respectivei mențiuni, precum și cu completarea și gestionarea Registrului Național al Produselor Montane.