E oficial: S-A DESCHIS „FEREASTRA” de finanțare a proiectelor editoriale


Administrația Fondului Cultural Național a anunțat, pe 2 mai, demararea celei de a III-a sesiuni anuale de finanțare dedicată proiectelor editoriale. Bugetul sesiunii III/2022, alocat prin subvenție de la Ministerul Culturii, este de 1.300.000 de lei, cu o creștere de 500.000 de lei a bugetului alocat culturii scrise. Proiectele pot fi propuse de către edituri şi redacții de publicații culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activități editoriale și/sau persoane juridice de drept public, până la data de 31 mai.
Consiliul AFCN a stabilit trei secțiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte: Carte (inclusiv ediții critice), Reviste și publicații culturale, Ediții de poezie. Au fost definite priorități specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorități pentru a putea obține punctajul maxim.
Criteriile de eligibilitate au rămas aceleași: contribuția de 10% și tirajul minim obligatoriu. De asemenea, titlurile editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanțare.
Tot pe 2 mai s-a deschis și aplicația de depunere a candidaturilor pentru comisiile de evaluare. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.