E-coli, cam peste tot în alimentația vâlcenilor


• au apărut rezultatele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 16 mai 2016 – 30 decembrie 2016
Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016 – 30.12.2016, au fost prelevate şi analizate un număr de 1.484 probe, din următoarele categorii de produse: carne și produse din carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovină, carne tocată vită, carne de pui, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnaţi vită, carne tocată mânzat, cârnaţi, şnitel mânzat, hamburger vită….); lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, caşcaval afumat, caş bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, caşcaval afumat…) Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din Bucureşti şi toate judeţele tării. În perioada menţionată, buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă la 69 de  probe prelevate. Din păcate, mai multe probe din județul nostru au confirmat prezența E-coli, e vorba de o probă sanitaţie carcasă de ovină, abator, probă sanitație carcasă de ovină, abator, probă sanitaţie carcasă de ovină, abator, trei probe recoltate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator și o probă recoltată din produsul carne porc vită.