Duminică, la Costești Țiganiada 2019, sub semnul pestei porcine


• prezența din acest an a depășit cu mult edițiile precedente dar mai ales prognozele autorităților

La aproximativ 2.000 de participanți se așteptau cu mare înfrigurare autoritățile județene joi când, la sediul Prefecturii, avea loc o ședință în care se anunțau măsuri fără precedent de combatere a pestei porcine: „Fiind această problemă a pestei porcine africane, îndeosebi în judeţele din jurul judeţului nostru, şi sunt focare multiple în Olt, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Argeş, manifestarea trebuie foarte bine privită sub aspectul prevenirii pestei porcine africane pentru că înseamnă deja deplasarea unui număr mare de cetăţeni din zonele afectate şi, ştiţi foarte bine, că mai sunt şi acele obiceiuri de a face porcii pe izlazul din comună sau de a veni cu mâncarea deja preparată acasă şi de a o consuma în zonă” sunau temerile prefectului Florian Marin, atât de speriat de pesta porcină aficană încât a decis să supravegheze dezinfecția totală de la Costești din alt județ!
„În contextul epidemiologic actual privind evoluţia pestei porcine africane în judeţele limitrofe şi aş vrea să amintesc că în Olt sunt 90 de focare, în Dolj – 164, în Teleorman – 291, în Argeş – 12, în Gorj – 13, trebuie să facem un plan suplimentar de măsuri privind supravegherea din punct de vedere sanitar-veterinar a circulaţiei produselor de origine animală şi a animalelor vii. Se vor face controale în trafic, iar conform legii, dacă vom constat aceste lucruri, vom aplica legea în sensul că vom confisca animalul care va fi eutanasiat şi incinerat imediat. Se va face şi dezinfecţia înainte şi pe suprafaţa în care se desfăşoară evenimentul. Vom pune, de asemenea, covoare dezinfectoare pietonale pe care oamenii care vin la târg să meargă” era și anunțul șefului de la Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea.
De sâmbătă seară și până luni dimineața, pe toata durata petrecerii obișnuite a minoritarilor, numărul participanților a fost de câteva ori mai mare față de edițiile anterioare și de prognozele autorităților. La poarta mănăstirii Bistrița, un covor persan vechi de culoare galben îmbibat cu… cine știe ce… era prima linie de apărare împotriva pestei porcine africane. Normal. Slujba de Sfântă Măria Mică era prima destinație a puhoiului.
„Inelul doi de siguranță”, practic hotarul cu epidemia era pe puntea de lemn care conduce spre izlazul comunal unde se ținea petrecerea: două preșuri zdrențuite pentru pietoni și alte două perne erau stropite frecvent dintr-un butoi galben de către doi angajați ai primăriei Costești care făceau această muncă alternativ. Pe izlaz, în ghiveciul sonor de manele, lângă sutele de tarabe cu tone haine aproape putrezite dar vândute ca și second hand, zeci de grătare fumegau leneșe, majoritatea cu carne de porc…