Duminicã, 12 octombrie, SÃRBÃTOARE LA SUTEȘTI


coperta• eveniment dedicat aniversãrii unei jumãtãți de mileniu de atestare documentarã a localitãții
Consiliul Local și Primãria comunei Sutești organizeazã duminicã, 12 octombrie, o mare sãrbãtoare popularã pentru a aniversa 500 de ani de atestare documentarã a localitãții. Se așteaptã invitați din județ și din toatã țara, fii ai comunei, parla­mentari, oameni politici, primari, consilieri, cadre universitare, din învãțãmântul de toate gradele, scriitori, jurnalişti ș.a. Cu acest sãrbãtoresc eveniment se va lansa „MONOGRAFIA COMUNEI SUTEȘTI”, ediția 2014, realizatã de primarul Ion Stãnescu și preotul Ion Marinescu, cu sprijinul unui larg colectiv de redacție. Se vor acorda Diplome de Excelențã şi alte numeroase distincții prietenilor comunei, celor care iubesc aceastã localitate și au sprijinit-o constant în drumul ei spre prosperitate. Cântecul, dansul și voia bunã vor însoți localnicii și invitații lor de-a lungul întregii zile.
Duminicã, primarul Ion Stãnescu vã invitã la Sutești la cea mai frumoasã sãrbãtoare a toamnei vâlcene!

Monografia comunei Sutești este o amplă frescă bazată pe o riguroasă documentație de arhivă. Diferitele hrisoave și acte de epocă, dintre care unele au fost publicate în colecții și prestigioase reviste, stau la baza acestei lucrări și nuanțează plăcut și atractiv fiecare filă a acestei cărți pe care o dorim de căpătâi pentru locuitorii de azi și de mâine ai comunei Sutești.

Îmi fac o datorie de onoare să pomenesc aici și despre Monografia care a văzut lumina tiparului cu nouăsprezece ani în urmă, apărută prin grija pecuniară a subsemnatului, patron pe vremea aceea al S.C. UNIVERSAL COOP, și a lui Gheorghe Pungă – PRODCOMPLEX, devotat fiu al comunei noastre, adoptat cu înaltă cinstire de toți locuitorii. Fără acest ajutor financiar, manuscrisul ar fi rămas uitat într-un sertar de birou, cum s-a întâmplat cu alte și alte lucrări ale unor cărturari ce-au scos la lumină nestemate ale acestui pământ străbun.
Lucrarea noastră este, ca și prima Monografie a comunei Sutești, o lumină, o bucurie în vatra strămoșească a veșniciei neamului, care, așa cum scrie pentru veacuri poetul nemuririi noastre Lucian Blaga, românul și veșnicia sa purced din sat: „Eu cred că veșnicia s-a născut la sat,/ Aici orice gând e mai încet,/ Și inima-ți zvâcnește mai rar,/ Ca și cum nu ți-ar bate în piept,/ Ci adânc în pământ, undeva,/ Aici se vindecă setea de mântuire/ Și dacă ți-ai sângerat picioarele/ Te așezi pe un podmol de lut”.
Monografia din 1995 a fost ca un dar la împlinirea a 84 de ani de la naşterea Părintelui Dumitru Bălaşa, Patriarhul de Drăgășani, scriitor şi cercetător istoric de anvergură națională și internaţională, fiu adoptiv al comunei Suteşti, al suferinţei și sacrificiului pentru credinţă, al iubirii de Dumnezeu, de oameni şi de întregul neam românesc. Cu acel prilej, comuna Suteşti i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare. O dată cu lansarea Monografiei, la Căminul Cultural a avut loc o amplă manifestare omagială, sub aureola evenimentului istoric „Suteşti – 480 de ani de Atestare Documentară, 1515-1995”.

Iubiți cetățeni ai comunei Sutești,
Am certitudinea că, prin publicarea acestei noi Monografii a comunei Sutești, împlinim dorințele dumneavoastră – și mă bucur la gândul că toţi vă veţi regăsi în această carte, dar vă veți reîntâlni și cu bunii şi străbunii, scoşi la lumină din colbul uitării. Monografia este oglinda așezării noastre, cu oameni harnici și mai puțin harnici, cu gospodari de elită, dar și cu unii care se mai lasă pe tânjală. Comuna este așa cum suntem și noi, de toate felurile, important este că, de la an la an, devine tot mai frumoasă, tot mai bogată, tot mai modernă, cu case și construcții noi, care farmecă ochiul vizitatorului. Ne mândrim că în ultimii ani a răsărit în comuna noastră localul cel nou al Primăriei, unul dintre cele mai moderne din țară, ce îndeplinește condițiile unor servicii prompte și civilizate. Vă adresez mulțumiri calde dumneavoastră, tuturor locuitorilor comunei Sutești, pentru susținere, încurajări și sprijinul acordat. Aduc totodată mulțumiri fără de margini fostului președinte al Consiliului Județean Vâlcea, ec. Iulian Comănescu, la fel și celui actual, dr. ing. Ion Cîlea, un om de toată isprava, dăruit de Dumnezeu muncii, ca să facă bine oamenilor și așezărilor lor, să aducă în casele vâlcenilor speranța în mai bine, în ziua de mâine, într-o vreme tumultoasă şi plină de surprize, într-o lume care alunecă grabnic spre globalizare.
Sunt încrezător că veți parcurge această Monografie cu ochii minţii şi ai sufletului, ea fiind un dar de preț pe care vi-l facem de Ziua Comunei noastre dragi, SUTEȘTI, în anul când împlinește o jumătate de mileniu de atestare documentară. Un frumos dar, precum un trandafir de aur, pe care ni-l dorim așezat, în momente de sărbătoare, la butoniera inimii.
La mulți ani, Sutești!

Ec. Ion Stănescu
Primarul Comunei Suteşti – Vâlcea