Direcția Agricolă Județeană Vâlcea ȘI-A ÎNTĂRIT „LOTUL” PENTRU MECIUL ANULUI: recensământul agricol


După cum vă informam și în edițiile noastre precedente, pentru agronomii DAJ Vâlcea primăvara 2021 se traduce printr-un efort masiv și o mobilizare pe măsură în cadrul recensământului agricol 2020.
Directorul Ovidiu Barbu explică stadiul pregătirilor: „Din data de 31 martie 2021, am finalizat semnarea contractelor cu recenzorii și recenzorii șefi iar acum suntem în situația în care am intrat deja în cea de-a doua săptămână de instruiri cu aceștia în teritoriu ca și cu distribuirea efectivă a materialelor informative recensământului agricol. Doresc să reamintesc și faptul că acest recensământ agricol propriu-zis va porni din data de 10 mai 2021 și se va derula până în ziua de 31 iulie 2021. În plus, a fost reluată și procedura de angajare a celor două persoane pentru completarea personalului necesar recensământului, iar din dimineața zilei de 10 mai vom porni în județ!”.

La ce folosește un astfel de recensământ?

România, ca stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia respectării legislaţiei europene în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la 10 ani.
Scopul fundamental al recensământului este de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate, atât pentru politicile naţionale guvernamentale în domeniul agriculturii, cât şi pentru definirea anumitor politici publice comunitare şi, în acelaşi timp, permite elaborarea unor măsuri eficiente în vederea sprijinirii şi menţinerii structurilor agricole de mici dimensiuni.
Rezultatele recensământului general agricol vor evidenţia schimbările intervenite de la recensământul din anul 2010, evoluţiile referitoare la caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole, situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a celor care fac obiectul unor subvenţii şi care se află sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale, a adăposturilor pentru animale şi a persoanelor care au lucrat în agricultură.
Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului agricol se vor face de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul de Interne, împreună cu structurile din subordine, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.