Din ciorna de buget 2019: Ce bani dă Guvernul pentru autostrada Pitești-Sibiu?


Din primele date ajunse în spațiul public, Ministerul Transporturilor va primi, anul acesta, 11,66 miliarde de lei, cu aproape 55% mai mult decât a cheltuit în anul anterior, conform proiectului bugetului de stat pe 2019. Proiectul de buget pe 2019 include investiții în infrastructura de transport de 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanțate din fonduri europene. Astfel, conforma datelor Economica.net, secțiunile 1 și 5 vor primi o alocare de 100,17 milioane lei.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ar putea anunţa constructorii secţiunilor 1 şi 5 ale Autostrăzii Sibiu – Piteşti în prima parte a lunii februarie. Secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti au fost lansate la licitaţie în vara lui 2017, iar pentru execuţia lor CNAIR a primit nouă oferte (secţiunea Sibiu – Boiţa), respectiv opt oferte (secţiunea Curtea de Argeş – Piteşti). La finele anului trecut, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a emis acordul de mediu pentru Autostrada Sibiu – Pitești.
Economica.net adaugă că documentaţia pentru secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş a Autostrăzii Sibiu – Piteşti a fost trimisă, joia trecută, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), pentru a fi publicată în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP). Astfel, încă 10 kilometri din cea mai aşteptată autostradă din România se vor adăuga celor peste 43 de kilometri ai secţiunilor 1 şi 5, aflaţi deja în licitaţie pentru proiectare şi execuţie.

În zona dealului Momaia, tunel de 1,35 kilometri

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km tunel în zona de traversare a dealului Momaia. Durata contractului va fi de 120 luni din care 16 luni perioada de proiectare, 44 luni perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanție a lucrărilor.
În ceea ce priveşte sectoarele dificile din munţi, CNAIR va scoate la licitaţie studii suplimentare. Într-un scenariu optimist, secţiunile 2 Boiţa – Cornetu (34 km) şi 3 Cornetu – Tigveni (33 km) ar putea fi scoase la licitaţie pentru construcţie anul acesta, iar într-un scenariu pesimist, abia în 2020. Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu – Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.