Din 2018, Statul împarte purcei gratis la populație!


• sună incredibil, dar oricine face o hârtie la Direcția Agricolă poate primi chiar și 10 grăsuni de la stat
În cadrul unei conferințe de presă de la sediul Direcției Agricole, Marin Cernătescu a vorbit în detaliu şi despre un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării unui program naţional adresat fermelor de subzistenţă cu un efectiv de maxim 10 capete şi care îşi propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna şi Mangaliţa), creșterea şi multiplicarea în regim tradițional, realizarea unui ansamblu de exploatații specifice. Totodată, se doreşte asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.
„Este foarte interesant acest program adresat fermelor familiale care ies din iarnă cu suficiente cantităţi de porumb care se pierd. De aceea, MADR oferă între doi şi 10 purcei pentru îngrăşat să fie aduşi la 130 kilograme, să fie colectaţi la un preţ minim garantat. Un purcel costă 250 lei bucata. Cine solicită gratuit zece purcei, îi primeşte gratuit, întocmeşte un contract cu Direcţia Agricolă, noi, la rândul nostru, un contract cu procesatorul! În trei luni de zile, se pune la punct acest program pentru că noi deja colectăm date, adică cine deţine purcei din această rasă, care este potenţialul de creştere şi dacă doresc să participe. Deja sunt la Budeşti şi Goleşti. Noi colectăm cu cine produce, cu cine doreşte pentru că se întocmeşte un registru Unic şi stabilim şi procesatorul care colectează cantitatea pentru că trebuie să cumpere porcul îngrăşat la un preţ minim garantat, se discută în jur de 11 lei. Este foarte uşor de aplicat! Avem la dispoziţie trei luni de zile pentru constituirea Registrului Unic cu toate datele necesare la tomate şi lână pentru că actul normativ acum iese, în două-trei zile, poate până la finalul anului… ”
Suinele Mangaliţa, dar şi Bazna, renumite pentru o carne cu multe vitamine, recomandată consumului bine gătit la cuptor cu ierburi aromatice, sunt dintre cele mai vechi rase de porci, perfect asimilate în ţara noastră în urmă cu sute de ani, pentru carnea cu cel mai scăzut conţinut de apă. Carnea porcului Mangaliţa conţine acizi graşi de tip Omega 3, 6 şi 9 şi specialiştii susţin că poate fi consumată în cantităţi rezonabile chiar de persoanele cu anumite afecţiuni de sănătate. O carne recomandată spre consum persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare. Procentul de acizi graşi nesaturaţi în această carne ajunge uneori şi la 70%, apropiat uleiului de măsline.