„Dezvoltarea infrastructurii duce la dezvoltare economică și confortul locuitorilor”


• susține Florinel Constantinescu, primarul orașului Călimănești

Se încheie un prim mandat la Primăria Călimănești a edilului Florinel Constantinescu și am dorit să știm, pe scurt, cum a fost această perioadă, tratând, în același timp, și subiecte de actualitate, cum ar fi, spre exemplu, siguranța copiilor în unitățile de învățământ.

– Domnule primar, se tot se vorbește, în această perioadă, de autorizarea de securitate în caz de incendii a unităților de învățământ. Care este situația școlilor din Călimănești și dacă au avize de la ISU? (Țin minte, din discuțiile purtate cu dvs. când erați director la DSVSA Vâlcea, că nici nu vroiați să auziți de școli fără avize, fie ele ISU, DSP…)

Responsabilitatea mea la Direcția Sanitar-Veterinară a fost aceea de control, fără posibilitatea vreunui compromis privind respectarea regulilor. Responsabilitatea mea de acum, apropo de școlile din Călimănești, este aceea de administrator. Sunt două poziții opuse. Primarul nu poate decât să caute soluții pentru a menține instituțiile publice în funcțiune, soluțiile putând fi, uneori, și de compromis. Aceasta este diferența de poziții. Acum, lăsând comentariile la o parte, este clar că școlile trebuie să funcționeze cu toate autorizațiile, nu atât pentru instituțiile de control, cât pentru siguranța copiilor și a dascălilor care lucrează în ele. Acesta este principiul și de la acesta nu mai trebuie făcut nici un compromis. Vom face toate eforturile pentru ca acele instituții care nu au avizele de funcționare să le obțină cât mai repede cu putință.

– Se va deschide Centrul de Expoziții de la Seaca la 1 decembrie a.c.?

Știți bine că a fost închiriat unui investitor privat.  În calitate de co-proprietari ai acestui obiectiv, suntem atenți numai la încadrarea firmei care a închiriat în clauzele din contract, nu la deciziile pe care le ia pentru propria dezvoltare.

– Din punctul dvs. de vedere, care ar fi reușitele în materie de investiții, în Călimănești, anul acesta?

În ceea ce privește investițiile publice, cred că trebuie să continuăm pe direcția modernizării infrastructurii care face posibilă dezvoltarea economică a localității și pe direcția confortului locuitorilor. În ce privește investițiile economice în general, cred că serviciile îndreptate către turiști și către firmele de turism care acționează în zonă pot fi investiții de succes în această stațiune.

– Care este prioritatea anului 2016, tot în materie de investiții?

Avem două direcții pe care vom merge cu investițiile publice în anul următor. Anveloparea, izolarea termică a clădirilor și modernizarea iluminatului public sunt două priorități ce țin de îmbunătățirea confortului urban. O alta este contribuția administrației la dezvoltarea infrastructurii turistice prin modernizarea căilor de acces spre Mănăstirea Stânișoara și de la Mănăstirea Turnu la barajul Brezoi, pe malul stâng al Oltului. Credem că aceste zone vor lărgi spațiul de promenadă și accesul la noi forme de divertisment. V-am răspuns referindu-mă numai la prima jumătate a anului următor. Sper ca finalul acelui an să ne găsească cu multe alte proiecte în derulare.