Declaraţie a deputatului Mazilu privind menţinerea spiritului sărbătorilor naționale pe parcursul întregului an


Zilele trecute, deputatul Dan Mazilu a susţinut în plenul Parla­men­tului o declaraţie politică pri­vind menţinerea spiritului sărbă­to­rilor naționale pe parcursul între­gu­lui an şi la orice nivel.
„Ziua noastră națională, 1 de­cem­brie, prilejuiește întotdeauna efuziuni patriotice în inima fiecărui român. An de an, momentul în care eli­tele românești, reunite la Alba Iu­lia în Adunarea Națională au consfin­țit pentru totdeauna Ma­rea Unire este retrăit cu mândrie de fie­care dintre noi și demonstrat prin activitățile noastre comune sau individuale în fiecare dată de 1 decembrie. O atmosferă de sărbă­toa­re cuprinde întreaga țară! Iar acest moment solemn poate fi egalat doar de starea de spirit pri­le­­juită de marile sărbători religi­oase, respectiv Crăciunul și Paș­tele. Am votat, recent, ca Ro­mâ­nia să mai aibă încă o sărbă­toare na­țională care elogiază trei eveni­men­te desfășurate în data de 10 mai. La această dată, în 1866, și-a început domnia primul rege al României, Carol I, iar în 1881, țara noastră a devenit regat. De ase­me­nea, în 1877, România și-a câș­t­igat independența. Vă reamintesc, stimați colegi, că în perioadele 1866 – 1916 și 1918 – 1947, ziua de 10 mai a fost Ziua Națională a Ro­mâniei. La acea vreme, sărbă­toarea națională avea și o tradiție frumoasă: în fiecare an, pe 10 mai, era o «bătaie» cu flori pe șoseaua principală a fiecărui mare oraș. În 1917, această aniversare a fost interzisă după ocupația germană a României, iar din 1947 a fost inter­zisă definitiv de regimul comunist, după ce regele a abdicat forțat. În curând, vom marca aces­te evenimente istorice deosebit de importante pentru neamul româ­nesc, însă 10 mai nu va fi și zi li­beră. Totuși, după cum este spe­cificat și în lege, Parlamentul, Președintele României, Guvernul și alte autorități centrale pot orga­niza manifestări cu prilejul zilei de 10 mai în limita bugetelor lor. De ce vă spun toate aceste lucruri, sti­mați colegi? Pentru că, perso­nal, consider că este nevoie să purtăm în gând și să demonstrăm prin faptele noastre, noi, toți românii și nu doar dumneavoastră, stimați co­legi din Parlamentul României, zilele de 1 Decembrie și 10 Mai și spiritul lor pe tot parcursul anului, nu doar efectiv de Zilele Naționale. Ne-am integrat în familia statelor europene și în structurile euroatlan­­tice, dar toate aceste eforturi și realizări vor avea finali­tatea dorită doar atunci când rezul­tatele lor se vor resimți și în viața românilor. Iar pentru aceasta este nevoie ca toate proiectele de lege pe care le inițiem, precum și poli­ticile publice pe care le susținem și le promovăm să pornească de la aceste principii și să le asigure tuturor cetățenilor țării o șansă egală în accesarea sistemului so­cial, educațional și medical.
Să nu irosim experiența isto­rică a acestui popor, care se im­pune să se regăsească și în acțiu­nile de astăzi și de mâine ale tutu­ror politicienilor, adică principiul so­l­idarității naționale să triumfe asupra intereselor partinice care ar putea să-i determine pe unii pol­iticieni mai slabi de înger să proce­deze altfel. Înaintașii noștri, fie cei care au realizat Marea Unire de la Alba Iulia, fie cei care și-au dat viața pentru ca, în 1877, România să-și câștige independența, ne-au dat o lecție de urmat, cea a dem­nității, unității și solidarității. Așa a fost neamul românesc și așa este bine să redevenim, în așa fel încât generațiile viitoare, copiii și nepoții noștri, să moștenească, la rândul lor, idealurile Unirii și o Românie pu­ternică”, se arată în declaraţia lui Mazilu.