Declararea impozitului reţinut de la nerezidenţi


Direcţia Generală a Finanţelor Pu­blice Vâlcea informează contribuabilii interesaţi că, potrivit art. 119 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, pe beneficiari de venit nerezidenţi, cu excepţia plătitorilor de venituri din salarii, au obligaţia să depună „Declaraţia informativă privind impo­zitul reţinut şi plătit pentru veniturile cu regim de reţinere la sursă/venituri scu­tite, pe beneficiari de venit nere­zi­denţi” pentru calcularea şi reţinerea im­po­zitului pe fiecare beneficiar la organul fiscal competent, până la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat. Modelul şi conţinutul declaraţiei este cel prevăzut la pct. 15 indice 1 din Anexa 1 a Hotărârii Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor me­to­dologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Decla­ra­ţia va cuprinde datele de identificarea ale plătitorului de venit precum şi datele de identificare ale beneficiarului de venit (denumirea statului de rezidenţă, nume, pre­nume, date de identificare). Declara­ţia se completează în două exemplare: originalul se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al plătitorului de venit iar copia se păstrează de către plătitorul de venit.

Înregistrarea fiscală a sediilor secundare ale contribuabililor mari şi mijlocii

Direcţia Generală a Finanţelor Pu­bli­ce Vâlcea informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României, Par­tea I, nr. 386/02.06.2011, au fost publi­ca­te ordinele preşedintelui Agenţiei Naţio­nale de Administrare Fiscală, nr. 2.146 şi 2.147, care stabilesc competenţa pentru înregistrarea fiscală a sediilor secundare ale contribuabililor mari şi mijlocii. Po­tri­vit noilor prevederilor, competenţa pen­tru înregistrarea fiscală a sediilor secun­da­re ca plătitoare de salarii şi venituri asi­milate salariilor, înfiinţate de contri­buabilii mijlocii, potrivit legii, revine ad­mi­nis­traţiilor finanţelor publice pentru con­tri­buabilii mijlocii din cadrul direcţiilor ge­ne­rale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, după caz, în a căror rază teritorială acestea îşi des­fă­­şoară activitatea. De asemenea, com­pe­tenţa pentru înregistrarea fiscală a se­diilor secundare ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor, altele decât cele de pe teritoriul municipiului Bucu­reş­ti şi al judeţului Ilfov care se înre­gis­trează la Direcţia Generală de Admi­nis­trare a Marilor Contribuabili, revine administraţiilor finanţelor publice pentru contribuabilii mijlocii din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene pe a căror rază teritorială acestea îşi desfăşoară activitatea.

Atenţie! Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2011, potrivit prevederilor art. IV din OUG nr. 117/2010 pentru modifi­ca­rea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, pentru con­tribuabilii care au sedii secundare, plă­titor de obligaţii fiscale este contri­bua­bilul, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariaţii care îşi des­făşoară activitatea la sediile secun­da­re înregistrate fiscal,  ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor.

Miercuri, 15 iunie, termen pentru plăţi anticipate persoane fizice

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează contribuabilii persoane fizice organizaţi ca: întreprin­deri individuale, întreprinderi familiale, per­soane fizice autorizate, care reali­zează venituri din activităţi independente (comerciale), precum şi din profesii libere şi cei care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, indiferent dacă sunt impuşi în sistem real sau la normă de venit, că au obligaţia să efec­tueze plăţi anticipate aferente trimes­tru­lui II 2011 la unitatea fiscală de domiciliu al contribuabilului până miercuri, 15 iu­nie 2011. De asemenea, şi persoanele care realizează venituri din activităţi agri­cole impuse în sistem real au această obligaţie, contribuabili care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legu­melor şi zarzavaturilor în sere şi în solarii, din exploatarea pepinierelor viti­cole şi pomicole şi altele asemenea, cu excepţia veniturilor obţinute din aren­dare.