De unde aţi scos-o pe Woltering?!


•Buducnost Podgorica a „zdrobit-o” în această seară pe CS Oltchim cu un incredibil 34-24! Trei handbaliste au decis soarta întâlnirii: portăriţa Clara Woltering, Bojana Popovic şi Katarina Bulatovic

Peste 3.000 de fani au fost prezenţi în tribunele Sălii Sporturilor „Traian” în ceea ce se dorea a fi certificarea calificării formaţiei „chimiste” în semifinalele Ligii Campionior la handbal feminin încă de la mijlocul întrecerii. Chiar dacă adversarele întâlnite de campioanele noastre alcătuiesc o echipă foarte valoroasă, fiind una dintre favoritele la adjudecarea celui mai important trofeu al handbalului european de club, nimeni şi nimic nu părea a fi în măsură să împiedice declanşarea „fiestei” la finele partidei. Însă, în mod total neaşteptat, meciul s-a terminat cu un adevărat „fiasco”.

Jumătatea primei reprize s-a desfăşurat după scenariul clasic pe care handbalistele vâlcene îl parcurg aproape mereu atunci când întâlnesc o echipă puternică, de valoare apropiată; începutul fiind echilibrat, treptat elevele lui Radu Voina reuşind să îşi „răpună” adversarul. Până în minutul 15, această ipoteză a fost verificată, cele două echipe mergând „cap la cap” pe tabela de marcaj, scorul fiind egal, 8-8. Numai că din acest moment ceva nu a mai funcţionat în angrenajul echipei vâlcene, masivele muntenegrence devenind tot mai insistente pe faza de atac, speculând orice greşeală venită din partea trupei noastre. Echilibrul a început să se rupă după minutul 20, când, profitând de faptul că râmnicencele au ratat două aruncări de penalizare la interval scurt de timp (prin Oana Chirilă şi Valentina Ardean), iar muntenegrencele au fructificat cu ajutorul pragmatismului specific formaţiilor ex-iugloslave, înscriind de trei ori consecutiv (scorul devenind 14-10 în minutul 25). Şi, ceea ce părea a fi doar o pasă proastă prin care trec „chimistele”, s-a dovedit a fi un „coşmar” pe cale să înceapă. Până la pauză, muntenegrencele au mai reuşit să marcheze de patru ori, prin inegalabilele Popovic şi Bulatovic, în timp ce Oltchimul a înscris doar trei goluri, astfel că scorul înregistrat la finele primei părţi, un incredibil 18-13 pentru adversare, începuse să îi îngrijoreze tot mai serios pe înfocaţii fani vâlceni.

Speranţele se puneau acum în bunul „sfetnic” reprezentat de pauza dintre reprize, dar şi în antrenorii Radu Voina, Steluţa Luca sau Luminiţa Huţupan, cunoscători ai fenomenului handbalistic, care au trăit atâtea momente de glorie dar şi unele de agonie, moralul fetelor putând fi uşor refăcut prin sfaturile oferite de aceştia. Însă, nu a fost să fie! Aceleaşi muntenegrence au început în forţă şi în actul secund, ele înscriind de şase ori în primele zece minute fără ca Oltchimul să marcheze măcar un gol! Probabil, pentru a găsi un alt interval de timp cu o asemenea „secetă” de goluri, este nevoie de rememorarea multor partide din istoria recentă, poate chiar şi mai îndepărtată a „chimistelor”. Adina Meiroşu reuşeşte totuşi într-un final să spargă „gheaţa”, ea înscriind pentru un neverosimil 14-24, de tristă amintire. Următoarele cinci minute pun şi mai multă „sare” pe rana suporterilor vâlceni, iar câţiva dintre aceştia nu mai pot îndura „visul urât” şi încep rând pe rând să părăsească tribunele Sălii Sporturilor. Pe faza de atac Ozel, Jovanovic sau Meiroşu sunt una câte una blocate de portăriţa germană Clara Woltering, cea care a părut mai degrabă venită din fotbalul Ligii Campionilor, paradele şi plonjoanele rar întâlnite în handbal, lăsându-i fără replică pe suporterii „chimiştii”. În aceste condiţii, cu poarta Buducnostului puternic „ferecată”, dar cu neobositele Popovic şi Bulatovic aflate într-un continuu asediu spre buturile apărate rând pe rând fără prea mare succes de Luminiţa Huţupan, Talida Tolnai sau Knezovic, în minutul 47 s-a consemnat diferenţa maximă de scor (28-15) în favoarea muntenegrencelor. Finalul a aparţinut Oltchimului, mai mult pe fondul relaxării handbalistelor oaspete, acestea dându-şi clar seama că vor câştiga încă de prin minutul 50, cedând deliberat mijlocul terenului. Portăriţa Woltering a fost trimisă pe bancă de antrenorul Dragan Adzic, misiunea ei în acest joc fiind pe deplin îndeplinită, publicul vâlcean punctând din plin la capitolul fair-play, aplaudând-o la scenă deschisă pe eroina din Podgorica. Până la ultimul fluier al celor doi arbitrii danezi, râmnicencele au reuşit să mai puncteze de câteva ori, reducând într-o mică măsură proporţiile scorului, la final, tabela electronică din Sala Polivalentă indicând un halucinant 24-34! Cele mai bune marcatoare ale meciului au fost: Bojana Popovic; autoare a 9 reuşite, Katarina Bulatovic 8 goluri (cele două au marcat împreună de 17 ori, adică fix jumătate din numărul total de reuşite al echipei oaspete), Radmila Miljanic 4; în timp ce pentru Oltchim, cele mai bune marcatoare au fost Yeliz Ozel, Adriana Nechita, Marija Jovanovic (fiecare cu câte 4 goluri) şi Ekaterina Vetkova 3.

Tot în cadrul etapei cu numărul trei a Grupei a doua principale, din programul căreia a făcut parte şi întâlnirea dintre Oltchim şi Buducnost, s-a mai disputat şi duelul dintre franţuzoaicele de la Metz Handball şi slovenele de la Krim Ljubljana. Chiar dacă erau date favorite la casele de pariuri (ca şi Oltchimul de altfel), handbalistele din Hexagon au pierdut, iar cele două puncte aferente acestui joc au fost adjudecate tot de oaspete, Krim impunându-se la limită, 21-20 (13-8 la pauză). În urma acestor rezultate înregistrate, după primele trei runde disputate, clasamentul Grupei 2 principale se prezintă astfel: Buducnost Podgorica 6p (+20); Oltchim Râmnicu Vâlcea 4p (+5); Krim Mercator Ljubljana 2p (-13) şi Metz Handball 0p (-12). Important de menţionat este faptul că la finalul celor şase etape, primele două clasate din această grupă se vor califica în semifinalele Ligii Campionilor, acolo unde se vor duela cu ocupantele primelor două poziţii din Grupa 1 principală pentru accederea în ultimul act al întrecerii. Pentru „chimiste”, ultimele trei meciuri din cea de-a doua parte a fazei grupelor se vor disputa conform următorului calendar: Metz Handball – Oltchim (26 februarie); Oltchim – Krim Mercator (4 martie) şi Buducnost Podgorica – Oltchim (11 martie).