De dragul criticii cu orice preț, nu văd bârna din ochii lor


cilea_ion1

Un fost secretar de stat a cărui experienţă ministerială nu depăşeşte, ca durată, timpul de staţionare a unui tren personal în halta Slăviteşti, a venit zilele trecute la Rm. Vâlcea pentru a ne da lecţii de economie politică. În expozeele sale a susţinut că economia judeţului Vâlcea se îndreaptă spre dezastru şi că deja am ajuns în prăpastie, întărind astfel susţinerile pe canalele media ale colegilor săi locali. O vorbă n-a scos domnul fost ministru despre faptul că toate guvernele care s-au succedat din 2005 şi până în 2012 n-au urmărit decât dezvoltarea preferenţială a unor zone, ignorând cu obstinaţie restul ţării. Polarizarea economiei româneşti doar în capitală şi în alte câteva judeţe a fost fenomenul decisiv în starea realităţilor actuale, guvernele respective preferând să se cantoneze în zone restrânse favorizate de o infrastructură mai bună.
Nu ştiu pe ce informaţii s-a bazat stimabilul fost ministru când a cântat prohodul judeţului Vâlcea. Pentru o eventuală corectură de imagine apocaliptică, vreau să-i spun că Vâlcea nu se regăseşte deloc între primele 10 judeţe aflate în topul sărăciei la nici unul dintre indicatorii urmăriţi de către „analiştii” portocalii – gălbui, adică nici la valoarea PIB-ului ori salariul mediu net şi nici la rata şomajului pe judeţe. Vâlcea se găseşte pe un loc de mijloc între judeţele ţării în ceea ce priveşte valoarea PIB pe cap de locuitor, valoare care în ultimul an de referinţă 2013 a fost de 24.218 lei.
Bineînţeles, ţinta atacurilor este îndreptată spre forţele politice aflate astăzi la guvernare, iar la nivelul judeţului Vâlcea este luată în cătare administraţia publică judeţeană. Corul bocitoarelor nu ţine seama de faptul că noi, Consiliul Judeţean, am derulat, singuri sau în parteneriat cu consiliile locale peste 130 de proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de peste 700 milioane euro care au schimbat în bine condiţiile de viaţă ale celor pentru care am elaborat proiectele şi care au adus valoare adăugată în cadrul comunităţilor. În pachetul bogat de documentaţii am avut proiecte de mediu, de dezvoltare, modernizare sau reabilitare a infrastructurii, proiecte de dezvoltare şi promovare a turismului, de incluziune socială, de dezvoltare a resurselor umane şi aşa mai departe.
În pledoariile critice ale domnilor „anti-contra” sunt aduse obsesiv pe tapet problemele conjuncturale de la OLTCHIM, de parcă ele, aceste probleme ar fi apărut odată cu preluarea guvernării de către executivul condus de Victor Ponta. Se feresc să spună că OLTCHIM – campionul local al economiei judeţului Vâlcea – traversează o istorie dramatică şi sinuoasă începând din anul 2005. Prăbuşirea OLTCHIM-ului nu s-a produs în ultimii doi ani, ci a intrat vertiginos pe pantă încă din primul an de putere executivă a Guvernului condus de Emil Boc. Până atunci, regresiv ce-i drept, producţia realizată la OLTCHIM acoperea peste 65% din PIB-ul judeţului, pentru ca, în 2011, rulajul economico-financiar al aceluiaşi OLTCHIM să se prăbuşească, iar aportul său în economia judeţului să ajungă doar la 5,6%. Ca să-i liniştesc pe vajnicii strigători de previziuni apocaliptice, vreau doar să le mai spun că OLTCHIM nu va deveni marfă de vânzare la fier vechi şi că au apărut deja perspective încurajatoare. La începutul lunii septembrie au fost repornite instalaţiile oxo-alcooli şi, tot în această perioadă, s-a încheiat evaluarea activelor combinatului, creându-se astfel condiţiile necesare pentru etapa de reorganizare în vederea preluării OLTCHIM de către un investitor strategic.
Dr. ing. ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea