De Crăciun, Moș Peștereanu aterizează cu trei milioane de euro pentru rromii din Bistrița!!!


• primăria Costeşti a întocmit un proiect european având ca obiectiv incluziunea socială în localitate, în special a etnicilor rromi de pe malurile Bistriței
Dacă prin alte părți, Crăciunul vine cu mici cadouri pentru copii, în Costești, nașterea Domnului aduce un super dar pentru cei mai nefericiți și năpăstuiți dintre locuitori. Asemenea Buneștiului, localitatea edilului pesedist Toma Peștereanu dispune de o vastă comunitate de rromi, în special, lângă mănăstirea Bistrița. Spre lauda lor, aceștia nu constituie o mare bătaie de cap pentru administrație iar pentru faptul că își văd de treabă și încearcă să-și ducă traiul cât mai cinstit, primăria a decis să le vină în ajutor. Cum? Prin accesarea unui proiect european de dimensiuni epice: trei milioane euro!
Are cuvântul Toma Peștereanu, primarul PSD: „Perioada de implementare a proiectului va fi de trei ani, iar acesta trebuie și poate aduce o creştere substanțială a calităţii vieţii cetăţenilor, reducerea numărului de persoane marginalizate, în special a familiilor aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. Obiectivul general al proiectului este promovarea accesului egal la masuri integrate de educaţie, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale pentru persoanele din Costeşti aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. Strategia de implementare a proiectului are patru componente interconectate şi clare. Astfel, în cadrul componentei „servicii socio-medicale”, echipa de proiect va acorda asistenţă la domiciliu, dar şi la centrul integrat care se va dezvolta prin proiect. O altă componentă va fi ocuparea şi antreprenoriatul, unde se vor realiza paşi formali de calificare profesională în vederea obţinerii unui loc de muncă. Se vor realiza acţiuni de dezvoltare antreprenorială, dar şi de sprijin pentru elaborarea planurilor de afaceri. Componenta privind educaţia va avea ca scop sprijinirea copiilor proveniţi din familii defavorizate şi vulnerabile, fără posibilităţi materiale pentru susţinerea lor pe plan educaţional. Proiectul va include şi activităţi de informare cu privire la oportunităţile de afaceri prin care s-ar putea crea ulterior locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile. Activitatea de comunicare va urmări şi ca membrii comunităţii să înţeleagă pe deplin nevoia de acceptare şi integrare a persoanelor din grupuri vulnerabile pe piaţa muncii, ca un factor de echilibru social, generator de prosperitate pentru întreaga comunitate. Trei milioane de euro reprezintă ținta și visul nostru. De acești bani vom putea amenaja un centru social la şcoală, vom sprijini familiile nevoiaşe, dar se va amenaja inclusiv un after school unde se va servi o masă caldă. Implementarea va angrena peste 1500 de oameni din comună, va fi un proiect amplu. Fiecare componentă are elemente caracteristice prin care va creşte aportul fiecărei acţiuni din cadrul proiectului. Sunt deja proiectate intervenţii în relaţie directă cu nevoile identificate şi potenţialul de dezvoltare al copiilor, dar şi familiilor din care aceştia fac parte”.