Cutremur în Horezu


cutremur
• este vorba doar de un exercițiu al pompierilor vâlceni, în caz de seism
Ieri, reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea au desfăşurat un exerciţiu de cooperare în situaţii de urgenţă generate de cutremur, în oraşul Horezu. În sala de festivităţi a Liceului „Constantin Brâncoveanu”- Horezu, de la ora 10.30, s-au prezentat concepţia şi scopurile exerciţiului în situaţii de urgenţă generate de seisme majore în oraşul Horezu. Începând cu ora 11.00, forţele specializate şi auxiliare au acționat pentru: salvarea persoanelor rănite, acordarea primul ajutor, evacuarea persoanele şi a bunurilor materiale din zonă, evidenţa sinistraţilor şi asigurarea protecţia bunurilor, inspectarea construcţiilor avariate, menţinerea ordinii publice, limitarea accesului în zonă, informarea populaţiei din zonă repunerea în funcţiune a utilităţilor publice.
Ce sa faceţi în timpul unui cutremur?
Nu părăsiţi locuinţa. Puteţi fi surprinşi într-un loc (hol, scară) unde vă puteţi accidenta. Staţi înăuntru până când mişcarea se opreşte şi este sigur să ieşiţi afară. Multe răniri din timpul unui cutremur se întâmplă când oamenii sunt loviţi de obiectele care cad în momentul în care doresc să intre sau să iasă din clădiri. Încetaţi lucrul, adăpostiţi-vă şi aşteptaţi. Limitaţi-vă deplasările în timpul unui cutremur la câţiva paşi, până la un loc sigur.
Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri adăpostiţi-vă sub o masă rezistentă sau staţi aproape de un perete interior. Staţi departe de ferestre şi orice obiecte care ar putea cădea. Dacă în apropiere nu se află nici o masă sau un birou, acoperiţi-vă faţa şi capul cu mâinile încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ mai ferit al încăperii. Dacă nu vă aflaţi în vreo clădire, rămâneţi afară. Îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi de firele electrice. Nu alergaţi. Pe timpul mişcării seismice mijloacele de transport se opresc. Nu le părăsiţi. Dacă locuiţi într-un bloc sau în orice altă clădire cu multe nivele luaţi în considerare următoarele: deconectaţi de la curent aparatele electrocasnice, stingeţi aragazul, adăpostiţi-vă sub o masă şi staţi departe de ferestre și pereţii exteriori. Staţi în interiorul clădirii. Nu folosiţi lifturile şi nici scările până nu se potoleşte cutremurul. Dacă vă aflaţi într-o încăpere publică aglomerată: rămâneţi unde vă aflaţi. Nu intraţi în panică. Nu vă înghesuiţi la ieşire. Luaţi ceva cu care să vă acoperiţi capul și faţă de posibilele geamuri sparte. Dacă simţiţi cutremurul aflându-vă într-un vehicul în mişcare: opriţi cât de repede puteţi, în condiţii sigure şi rămâneţi in interior. Evitaţi staţionarea în apropierea clădirilor, a copacilor, a pasajelor superioare sau a firelor electrice. Apoi, acţionaţi în mod prudent, ţinând cont de posibila deteriorare a drumurilor şi a podurilor. Dacă aţi ajuns blocat sub dărâmături : nu aprindeţi nici un chibrit sau ceva asemănător, nu vă mişcaţi dintr-un loc în altul şi nu faceţi gălăgie. Acoperiţi-vă gura cu o batistă sau o haină. Loviţi ritmic o ţeavă pentru a fi localizat de persoanele care participă la operaţiunile de salvare; folosiţi un fluier dacă aveţi la îndemână; strigaţi numai dacă este absolut necesar – în urma strigatului puteţi inhala cantităţi periculoase de praf.