Cum se montează țigla metalică pe acoperiș? Sfaturi și recomandări de la specialiști


Construcția unei locuințe este un proces anevoios, care implică un număr mare de muncitori, de materiale și un timp îndelungat pentru finalizare. Nu ne putem aventura singuri într-un asemenea proiect pentru că nu avem experiența și nici informațiile necesare, referitoare la cum se toarnă fundația, cum se ridică fațadele, cum se montează țigla metalică astfel încât să rămână stabilă pentru cât mai mult timp etc. De asemenea, trebuie să știm ce materiale sunt cele mai potrivite pentru structura și forma casei, dar și pentru condițiile meteorologice caracteristice zonei în care locuim.

Țigla metalică este una dintre învelitorile care se comportă excelent în aproape toate condițiile meteorologice, mai ales atunci când este realizată dintr-o materie primă de calitate superioară, testată și verificată.

Țigla metalică din oțel suedez – rezistență testată timp de peste 40 de ani

Țigla metalică confecționată din oțel rezistent de calitate scandinavă este produsă și comercializată, în România, de către compania RoofArt. În colaborare cu marele concern suedez SSAB, furnizor principal al oțelului suedez, compania oferă soluții complexe pentru acoperișuri, care includ, pe lângă învelitoare din țiglă metalică, și sistemul pluvial Scandic®, realizat din același material de calitate superioară.

Revenind la oțelul nordic, trebuie să explicăm de ce acesta este cel mai adecvat pentru un acoperiș rezistent. În urma celor peste 40 de ani de teste în condiții aprige și diverse de vreme, miile de bucăți din acest material scandinav, răspândite în întreaga lume, și-au dovedit capacitățile excelente de a face față atât radiațiilor UV puternice, cât și ploilor torențiale și temperaturilor extrem de scăzute.

Țigla metalică Umbrella® clasică sau cu prinderi ascunse, produsă și comercializată de RoofArt, este compusă din acest oțel suedez, motiv pentru care ea reprezintă, de multe ori, alegerea numărul unu a constructorilor și a proprietarilor. Despre calitățile acesteia putem afla mai multe pe site-ul roofart.ro, însă în acest articol ne vom concentra atenția asupra modului în care se montează acoperișurile din țiglă metalică.

Cum se montează țigla metalică pe acoperiș?

La fel ca orice alt proces de construcție, montajul acoperișului se realizează treptat, urmând îndeaproape pașii următori:

Verificarea streșinii

În această primă etapă, constructorii trebuie să facă măsurătorile necesare pentru a se asigura că streașina și coama sunt paralele, la fel și lateralele. O altă măsurătoare necesară are în vedere distanța dintre căpriori, cea pe care o recomandă specialiștii fiind de 80 de cm, iar panta acoperișului nu ar trebui să fie mai mică de 14 grade.

Montarea foliei anticondens

Așezată orizontal, paralel cu streașina, folia anticondens are rol evident de a împiedica formarea condensului, care ar putea afecta structura de rezistență a acoperișului, realizată din lemn. Pentru o mai mare siguranță, aceasta se poate stabiliza cu ajutorul unor benzi dublu-adezive.

Montarea șipcilor orizontale și a contrașipcilor

Contrașipcile se montează vertical, de-a lungul căpriorilor, iar șipcile orizontale se montează începând de la streașina acoperișului, la o distanță aproximativă de 250 de mm. Acestea din urmă, care sunt montate la baza acoperișului, au rol de susținere a cârligelor pentru jgheaburi.

Se montează șorțul de mascare

Acest element se montează pe prima șipcă orizontală, urmând ca pe acesta să se monteze piesele de prindere a țiglei metalice, la aproximativ 365 mm una față de cealaltă.

Montarea propriu-zisă a panourilor de țiglă

Se realizează de la dreapta spre stânga și, în mod evident, dinspre streașină spre coamă. Panourile de țiglă metalică se fixează în șuruburi montate pe panta acoperișului, care au fost fixate, în prealabil, în șipca orizontală, cu ajutorul unor cleme debitante.

Verificarea finală a montajului

Ultima etapă a montajului presupune o ultimă verificare atentă a tuturor pieselor, a panourilor și a perfecțiunii îmbinării acestora. Foarte important este ca, odată finalizat procesul, să se curețe bine învelitoarea, însă sub nici o formă, cu materiale abrazive sau dure, care ar putea determina apariția zgârieturilor la suprafața țiglei metalice.

Așa cum am văzut, montajul țiglei nu este atât de ușor pe cât pare, tocmai de aceea el ar trebui realizat de o echipă de muncitori cu experiență. Și, cum țigla metalică are un preț variabil, în funcție de dimensiunea și forma acoperișului, măsurătorile precise sunt absolut necesare pentru a calcula corect investiția.

Te poți bucura de amândouă (țiglă metalică din oțel nordic rezistent și servicii profesionale de montaj și măsurători) apelând la ajutorul companiei RoofArt. Accesează site-ul roofart.ro și descoperă acolo toate informațiile de care ai nevoie!