Cultura vâlceană, prezență apreciată și lăudată la Târgul de Turism al Olteniei


• Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, ambasador de week-end printre doljeni

MUZEU_2După cum vă informam și în edițiile noastre anterioare, în perioada 18-20 martie, Consiliul Județean Vâlcea, prin CNIPT, a participat, pentru prima dată în istoria sa recentă, la Târgul de Turism al Olteniei ce a avut loc la Craiova, în Centru Multifuncțional deschis între 10.00 – 18.00.
Cu acest prilej, au fost promovate peste 50 de obiective importante din localitățile cu potențial turistic, Muzeul Județean Vâlcea și Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu având expuse în cadrul stand-ului elemente definitorii pentru istoria și cultura locală, peste 8.000 de materiale în format print, 7 filme de prezentare și un montaj de imagini care au rulat continuu pe un LCD cu diametru mare.
Prezent în delegația care a ajuns în Cetatea Banilor, Claudiu Tulugea, managerul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, se declară plăcut surprins de inițiativa legislativului, dar și de numărul de vizitatori ai standului vâlcean: „Instituția noastră a avut o contribuție majoră prin două mini-standuri, un rastel cu piese de patrimoniu, portul tradițional sub­car­patic, ceramica tradițională de la Horezu, Vlădești și Bujoreni, căsuțe miniaturale reprezentând monu­mente istorice de la Muzeul Satului. Standul Muzeului nostru a fost vizitat și apreciat de câteva mii de persoane, asta numai dacă ne-am lua strict după numărul de semnă­turi din caietul de impresii. Din punctul meu de vedere, pentru un prim demers în această direcție a promovării, pot să spun că a fost un demers câștigător.”

Trei magazine de suveniruri în cadrul Muzeului Județean
• Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă și Muzeul Satului vor începe să producă bani prin vânzarea de obiecte promoționale

Începând din prima jumătate a acestui an, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” va începe să comercializeze obiecte promoționale, asemenea instituțiilor similare din Occident, unde poți găsi absolut orice fel de suveniruri indiferent de locul unde ajungi. Primul magazin care se va deschide va fi cel de la Bujoreni iar Claudiu Tulugea, managerul Muzeului „Aurelian Sacerdoțeanu”, prezintă oferta: „Din punct de vedere strict tehnic, locația este pregătită, mai este nevoie să ne ajungă marfa. Evident va fi vorba de obiecte tradiționale, de la ii și opinci până la magneți. La fel vrem să facem și la Muzeul de Istorie și cel de Artă, dar primul magazin pe care-l vom da în folosință va fi în Bujoreni.”

Casa de la Vaideeni, cadoul primăverii

Casa datată de la sfârşitul secolului XIX are o arhitectură specifică zonei Vaideeni, iar proiectul a demarat în anul 2013, când „Casa de la Vaideeni” a fost donată Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea. De atunci și până acum, construcția a fost demontată şi transportată la Bujoreni de către angajaţii instituţiei. În anul 2014, au fost îndepărtate elementele lemnoase afectate de dăunători (acarieni, melurius lacrimas etc), au fost aplicate tratamente chimice şi s-a început achiziţionarea de materiale necesare remontării clădirii.
În primăvara anului 2015, a demarat efectiv remontarea imobilului prin zidirea parterului din piatră, dar şi a refacerii etajului din lemn. Pentru acoperiş au fost necesare aproximativ 8.000 bucăţi de şiţă, tratată cu petrol brut pentru a face faţă ploilor. Necesarul de lemn pentru înlocuirea elementelor afectate de dăunători s-a ridicat la 15 metri cubi. Alte materiale folosite au fost ciment, nisip şi var.
Totodată, a fost refăcută şi instalaţia electrică şi se lucrează la grupul social. Un deviz estimativ al investiţiei de până acum nu depăşeşte 20.000 lei. Parterul este din piatră, cu două încăperi, iar etajul, cu trei camere, este din lemn, încărcat cu cercuială şi tencuială. Prispa din faţa etajului se prelungeşte pe latura de nord a imobilului. „Bijuteria” are mari șanse de a fi inaugurată în preajma Învierii.