Cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă şi a plăţilor separate pentru zahăr, în agricultură în sectorul vegetal


Potrivit unui comunicat oficial de presă,  aflăm că Guvernul a aprobat, în data de 12 octombrie 2011, o Hotărâre de Guvern privind stabilirea pentru anul 2011, a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă şi a plăţilor separate pentru zahăr, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, a anunţat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria. Actul normativ stabileşte pentru anul 2011, pentru schema de plată unică pe suprafaţă, un cuantum maxim de plată pe hectar, conform sumelor alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat şi plafoanelor maximale aprobate României de către Comisia Europeană.

„Astfel, pentru anul 2011, cuantumul maxim al plăţilor este de 100,65 euro/ha, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), iar pentru sfecla de zahăr, sprijinul financiar se completează cu o schemă de plată suplimentară, în valoare de 237 euro/ha, ambele scheme din bugetul comunitar. Sumele totale necesare aplicării schemelor de plăţi directe sunt de 882.317,26 mii euro (3.844.697,46 mii lei) ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare în Agricultură – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat. Sumele totale defalcate sunt după cum urmează: 877.266,79 mii euro (3.822.690,03 mii lei), pentru aplicarea schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare în Agricultură – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; 5.050,47 mii euro (22.007,42 mii lei), pentru aplicarea schemei de plată separată pentru zahăr, ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare în Agricultură – FEGA, alocat temporar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se arată în comunicat.

Plăţile se vor putea acorda începând cu data de 16 octombrie 2011, la un curs de schimb de 4,3575 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2011.

Actul normativ va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi program de dezvoltare pe termen scurt, în condiţiile evaluării nivelului sumelor ce urmează să le primească conform schemelor de plată. De asemenea, acordarea de plăţi în avans, asigură capital financiar pentru derularea la timp a activităţilor specifice campaniei de toamnă 2011.

Începând cu 16 octombrie 2011 se plăteşte un avans de 42 euro/ha, urmând ca diferenţa până la 100,65 de euro/ha , care reprezintă plata unică pe suprafaţă să se efectueze începând cu 1 decembrie 2011. Totalul sumei care va reprezenta plata avansului pentru agricultori va fi de cca. 400 de milioane de euro, iar totalul sumei care va fi plătită sub forma plăţilor directe, din bani europeni, va reprezenta circa 900 de milioane de euro.