Crescătorii au obligaţia să asigure condiţii decente animalelor pe perioada viscolului


Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Sigu­ranţa Alimentelor /ANSVSA/ recomandă crescătorilor de animale, pe fondul avertizărilor meteorologice pentru feno­mene severe, să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii, se arată într-un comunicat remis Agerpres de ANSVSA.

ANSVSA atrage atenţia asupra asigurării cantităţi sufi­ciente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ, în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică şi calitativ. De asemenea, ins­pec­torii Autorităţii recomandă verificarea bunei funcţionări a echi­pamentelor de adăpare şi de furajare, în mod special ins­ta­laţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţ al aces­teia.

La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la apariţia unor modificări com­por­tamentale, deţinătorul de animale are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă. În cazul în care animalele de companie sunt ţinute afară, este im­portant să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii. Pentru transportatorii de animale vii, ANSVSA recomandă să nu efectueze transporturi de animale în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar. Transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Înainte de a pleca la drum, se verifică există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport şi dacă acestea sunt asigurate pe întreaga durată a transportului;

Astfel, la temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maxima de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor.

Sistemul de ventilaţie trebuie să asigure distribuţia uni­formă a aerului, iar autonomia lui trebuie să fie de cel puţin 4 ore, independent de funcţionarea motorului autovehiculului. Din cauza condiţiilor meteorologice există riscul apariţiei stre­su­lui termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi totodată identificarea simptomelor acestuia.

Pentru organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii, ANSVSA recomandă ca padocurile unde sunt ţi­nute animalele să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi tre­buie să fi prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. Toţi deţi­nătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să evite orice suferinţă inutilă animalelor şi să asigure cel puţin standarde minime privitoare la bunăs­tarea animalelor deţinute.

Conducerea Autorităţii a dispus DSVSA judeţene, să între­prin­dă demersurile necesare pentru informarea fermierilor, uni­tă­ţilor administrative locale, transportatorilor şi altor deţinători de animale, cu privire la măsurile specifice pentru asigurarea bu­năstării animalelor în perioadele de iarnă în care se înre­gistrează condiţii meteorologice severe şi la responsabilităţile le­gale care le revin.