Crescători de animale din nouă judeţe s-au reunit la Vaideeni


• primarul Daniel Băluţă a reluat „Târgul de animale”, eveniment tradiţional întrerupt în 1977
 

Binecunoscută în ţară şi peste ho­tare pentru numărul mare şi calitatea oilor, comuna Vaideeni a fost, zilele trecute, gazda unei noi ediţii a „Târgului de animale”. Tânăr cu viziune, primarul Daniel Băluţă a dorit, astfel, să readucă în atenţia publicului acest eveniment tradiţional, care datează din anul 1972.

Având ca bibliografie „Monografia comunei Vaideeni” (autor Vartolomei Todeci) şi aruncând privirea cu peste 40 de ani în urmă, trebuie spus că perioada 1972 – 1977 reprezintă o importantă etapă de modernizare şi dezvoltare a păstoritului în Romania şi, implicit, în comuna vâlceană, unde s-a materializat prin organizarea târgului – expoziţie de oi ţurcane albe în fiecare an. Primarul Băluţă explică: „Pe data de 7 mai 1972, pe platoul de la «Învârtita dorului» s-a derulat prima ediţie a acestui eveniment unic, la vremea respectivă, în păstoritul românesc. Scopul clar al acestei manifestări a fost îmbunătăţirea rasei ţurcane, premierea celor mai bune exemplare de oi mature şi «tineret» şi cumpărarea lor, mai ales a berbecuţilor, la un preţ avantajos”. La prima expoziţie au participat delegaţi din 15 judeţe, oficialităţile judeţului Vâlcea şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.

Cea mai omogenă turmă a fost condusă de ciobanul Crăciunescu D. Dumitru

La evenimentul din 1972 au fost prezentate 1.500 de oi de la CAP-uri, IAS-uri şi particulari, în urma jurizării obţinându-se mai multe premii. Printre fruntaşi, la berbeci, s-au numărat Dinu­lescu D. Ion; Apostoloiu Lazăr, Cioranu Simion, Banciu Ion, Crăciunescu D. Adam, Dinicioiu N. Ion, Grătar Cons­tan­tin, Cioranu Nicolae, Cioacă Mihai, Titel N. Ion, Ştefu I. Mihai, Cosmulete Ion. Au mai fost premiaţi, cu menţiuni, Comă­nes­cu Moise, Bulacu Dumitru; Toma Grigore, Stănilescu Ion. Premiul pentru cea mai omogenă turmă a fost adjudecat de „Gos­podăria anexă” Rm. Vâlcea, con­du­să de ciobanul Crăciunescu D. Dumitru din Vaideeni, iar premiul special a fost obţi­nut de CAP Vlădeşti – judeţul Vâlcea. Menţiuni au fost acordate CAP Ciocadia şi IAS Bumbeşti – Piţic, ambele din jude­ţul Gorj. Tot în cadrul acestui eveniment, pe 8 mai, s-a ţinut o consfătuire a cres­cătorilor de animale, care a avut ca scop rezolvarea problemelor pe care le ridicau transhumanţa, păşunatul alpin şi boni­tarea turmelor.

1977, ultima ediţie atestată

În anii 1973 şi 1974 , târgul a avut loc la jumătatea lunii mai şi s-a organizat tot pe platoul de la „Învârtita dorului”. A patra ediţie a târgului – expoziţie de oi ţurcane şi-a schimbat şi data şi locaţia: 16 – 17 septembrie 1975, în punctul „La ţigani”, finalizându-se prin constituirea „Asocia­ţiei crescătorilor de oi” din Vâlcea. În 1976 şi 1977, expoziţia –târg a revenit pe platoul de la „Învârtita dorului”. „A şasea ediţie, din păcate ultima atestată, a avut loc la 8 mai 1977 şi a fost un succes, de­monstrându-se că rasa de oi ţurcană este cea mai adaptată la condiţiile natu­rale existente la noi în ţară, iar lâna este foarte bună pentru covoare. Această ac­ţiune s-a materializat în bonitarea şi se­lec­­ţionarea oilor, studiul firului de lână ţur­cană în interesul ţării, cu ajutorul en­gle­zilor, dar şi îmbunătăţirea rasei de oi ţurcane”, se arată în „Monografia comu­nei Vaideeni”.

S-au făcut „tocmeli”

Aşa cum arătam mai sus, edilul liberal Daniel Băluţă a dorit şi a reuşit – cu sprijinul crescătorilor de animale din Vaideeni – să refacă tradiţia comunei, acum, în 2013. Şi nu se va opri aici, pen­tru că acest eveniment se va derula anual în comuna de la poalele Munţilor Că­păţânii. „Le mulţumesc crescătorilor de animale din Vaideeni, dar şi celor din ju­deţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Călăraşi, Ialo­miţa – pentru că au răspuns invitaţiei noas­tre. În cadrul târgului, participanţii s-au întâlnit şi au discutat, dar au şi tocmit, aşa cum se obişnuieşte. Au fost prezentate şi produse, printre care standuri cu ţesături şi pielărie tradiţională din Vaideeni”, declară Băluţă.

Nicuşor Cioranu din Vaideeni, şeful „Romovis”

După deschiderea oficială a acestui eveniment, care s-a derulat sâmbătă, 14 septembrie 2013, s-a ţinut Adunarea ge­ne­rală a Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Romovis”. Federaţia are în componenţă 39 de asociaţii jude­ţene şi este condusă de Nicuşor Cioranu, originar din Vaideeni. Din Consiliul Direc­tor al „Romovis” mai face parte: Ionică Nechifor (Botoşani) – secretar general, Marcel Andrei (Sibiu), Ion Agafiţei (Vaslui), Nicolaie Tap Pop (Sălaj), Vasile Bratu (Sibiu) şi Gheorghe Mihăescu (Timişoara) – vicepreşedinţi.

La buna desfăşurare a evenimentului din acest an a contribuit şi un politician, adică senatorul Dan Niţu. La expoziţie au mai participat Dumitru Persu – vicepre­şe­dintele Consiliului Judeţean, Mihai Miclea – directorul Direcţiei Sanitar – Ve­te­rinare, Constantin Turcescu – director executiv adjunct la Agenţia de Plăţi şi In­tervenţie în Agricultură, Dragoş Popescu – şef serviciu „Măsuri de sprijin” la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, dar şi consilierul personal al secretarului de stat Achim Irimescu de la Ministerul Agriculturii.