Credite de până la 5 milioane de lei pentru IMM-uri


cci_sediuCCI Vâlcea informează că Guvernul a adoptat normele de aplicare a schemei de finanțare prin care întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor putea contracta credite de până la cinci milioane de lei, garantate de stat în proporție de 50%. În condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice a întârziat cu publicarea normelor, iar Guvernul le-a aprobat abia săptămâna trecută, accesarea noii scheme ar putea fi amânată pentru anul viitor.

Guvernul a adoptat de abia pe 27 noiembrie proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 92/2013 privind aprobarea Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici și mijlocii, deși termenul limită pentru emiterea și aprobarea normelor de aplicare era 9 noiembrie.

Normele recent aprobate de Executiv pun în aplicare dispozițiile OUG nr. 92/2013 care stabilesc ca IMM-urile vor putea contracta un credit de maximum 5.000.000 lei, pe o perioadă de până la doi ani, care va fi garantat de stat în proporție de 50% din valoarea finanțării. Banii vor putea fi utilizați nu­mai pentru finanțarea capitalului de lucru, neputând fi folosiți pentru refinan­țarea altor credite în derulare. De ase­menea, împrumutul contractat va putea fi prelungit pe o perioadă de până la un an.

Potrivit OUG nr. 92/2013, programul se va desfășura pe o perioadă de trei ani, de la data intrării în vigoare a normelor de aplicare, iar garanțiile pentru împrumuturile contractate de firme vor fi acordate în limita unui plafon de două miliarde de lei, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Totuși, pentru obținerea împrumutului garantat de stat în procent de 50%, IMM-urile au și unele obligații.

Mai exact, IMM-urile se obliga să constituie, în favoarea statului repre­zen­­tat prin MFP, o ipotecă mobiliară asu­pra soldurilor creditoare ale tuturor contu­rilor deschise la banca finanța­toa­re, valabilă până la achitarea creditului contractat.

Contractul de ipoteca mobiliara ur­mea­ză să fie înscris la Arhiva Electro­ni­că de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM) de către banca finanțatoare, care va primi un mandat special în acest sens. În continuare, între instituția de credit finanțatoare, IMM și MFP se va în­cheia o convenție prin care se va sta­bili ca bancă, fără consimțământul fir­mei, va urma instrucțiunile prin care mi­nis­terul dispune de sumele aflate în cont.

Mai mult decât atât, administratorii și acționarii/asociații care dețin cel puțin 50% din capitalul firmei care contrac­tează împrumutul, precum și întreprin­ză­torul persoana fizică care desfășoară activități economice în mod indepen­dent, în calitate de fideiusor (n.r. – per­soana care garantează pentru cineva, obligându-se să îi plătească datoriile), vor garanta cel puțin un angajament personal creanțele rezultate din plata garanțiilor acordate de FNGCIMM în numele și în contul statului.

 

Atenție! Contractele de fidejusiune sunt titluri executorii și au valoare de înscrisuri autentice,se arată în actul normativ.

Conform OUG nr. 92/2013, IMM-urile sunt eligibile în cadrul programului, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: nu se află în dificultate conform liniilor directoare ale Comisiei Euro­pean, (adică firmele aflate în dificultate nu sunt capabile, din resurse proprii sau cu fonduri pe care le pot obține de la proprietarul/acționarii sau creditorii săi, să oprească pierderile care, fără inter­venția din exterior a autorităților publice, le vor condamna, aproape sigur, la ieșirea din afaceri în termen scurt sau mediu); nu se află în litigiu, în calitate de pârâți, cu MFP și/sau instituția de credit parteneră; nu figurează cu credite în baza de date a Centralei Riscurilor de Credit (C.R.C) sau figurează cu credite care nu prezintă riscuri de rambursare; nu figurează cu incidente majore cu cecuri și bilete la ordin în ultimele 12 luni în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți (C.I.P.); împotriva lor nu s-a deschis procedura insolvenței;prezintă instituției de credit finanțatoare garanții colaterale, care împreună cu garanția de stat acordată prin program, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării; au cel puțin 3 ani de la înființare și au realizat bunuri și/sau servicii și au întocmit bilanțuri contabile în ultimele două exerciții financiare consecutive încheiate; înregistrează profit din exploatare în ultimul exercițiu financiar încheiat; nu înregistrează restanțe la plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului, IMM-urile din următoarele sectoare de acti­vi­tate: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau co­mer­cializare de armament, muniții, explo­zibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție, se arată în reglementările  nou-publicate.

Pentru ca IMM-urile să poată acce­sa creditele garantate de stat, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 92/2013. Potrivit variantei lansate în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, sunt regle­men­tate modul de acordare a garanțiilor pentru creditele contractate de IMM-uri și condițiile în care pot fi prelungite împrumuturile.

Potrivit actului propus de Finanțe, costul total al finanțărilor se va compune din rata dobânzii calculată în funcție de indicele ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 3,5% pe an. Aceasta mar­jă va include și nivelul total al comi­sioa­nelor percepute de către finanțator în toate etapele creditării, însă nu va cu­prinde prima de garantare și taxele aferente operațiunilor conexe activității de finanțare (ex: taxe notariale, costurile legate de evaluare și înregistrarea garanțiilor etc.).

De asemenea, pentru aceste tipuri de credit băncile nu vor percepe comi­sion de rambursare anticipată, iar con­tractul de credit nu va putea conține clauze care să permită modificarea uni­laterală de către finanțator a acestuia. În plus, finanțatorii sunt obligați să mențină condițiile de creditare menționate mai sus pe întreaga durată de derulare a contractelor de credit.

În ceea ce privește implementarea schemei de finanțare, proiectul de act normativ stabilește că banca urmează să transmită către FNGCIMM direct sau prin unitățile sale teritoriale, solicitarea privind acordarea garanției de stat, după aprobarea finanțării de către structurile sale competente. Această solicitate va fi însoțită de următoarele documente (în copie certificată de către bancă) pe care firmele trebuie să le atașeze la dosarul de credit: Certificatele de atestare fiscală emise de organele fiscale competențe și de autoritățile administrativ-teritoriale, aflate în termenul de valabilitate la data depunerii solicitării de garantare, din care să rezulte că beneficiarul nu are restanțe la plata sumelor datorate bugetului general consolidat; Declarația beneficiarului pe proprie răspundere privind încadrarea în categoria IMM; Declarația pe propria răspundere a beneficiarului finanțării garantate, din care să rezulte îndeplinirea anumitor criterii de eligibilitate, emisă cu cel mult 10 zile înainte de data depunerii solicitării de garantare; Rezultatul consultării Centralei Incidentelor de Plăți (C.I.P.), din care să rezulte că beneficiarul nu figurează cu incidente majore cu cecuri și bilete la ordin în ultimele 12 luni, emis cu cel mult 10 zile înainte de data depunerii solicitării de garantare; Rezultatul consultării Centralei Riscului de Credit (CRC), din care să rezulte că beneficiarul nu figurează cu credite în baza CRC sau figurează cu credite de categoria A sau B, emis cu cel mult 10 zile înainte de data depunerii solicitării de garantare; Certificatul constatator emis de oficiul registrului comerțului/extras obținut de la RECOM Online, din care să rezulte că împotriva beneficiarului nu s-a deschis procedura insolvenței, emis cu cel mult 10 zile înainte de data depunerii solicitării de garantare.

Mai departe, FNGCIMM urmează să analizeze solicitarea de garantare și să comunice finanțatorului decizia sa.

După ce garanția este aprobată, iar firma solicitantă achită comisionul de administrare și cel de risc, FNGCIMM urmează să transmită băncii contractul de garantare, pe care aceasta îl va semna cu firma.

Important! Normele propuse de Finanțe stabilesc că garanția de stat intră în vigoare la data semnării contractului de garantare, sub condiția plății comisionului de risc, și este valabilă pe durata finanțării, plus încă 60 de zile calendaristice, calculate de la data scadenței principalului liniei de credit acordate în cadrul programului.

Conform proiectul de act normativ, pentru constituirea garanției, banca și firma trebuie să semneze un contract privind constituirea ipotecii mobiliare, iar fideiusorul beneficiarului, adică al firmei, urmează să semneze contrac­tul/con­trac­tele de fideiusiune trans­mis/trans­mi­se de FNGCIMM. După ce toate aceste contracte sunt semnate, banca ur­mea­ză să pună la dispoziția firmei linia de credit.

Important! IMM-urile care obțin aprobarea garantării creditului de către FNGCIMM, în numele și contul statului, datorează o primă de garantare, care trebuie să acopere atât riscurile obișnuite, ce rezultă din acordarea garanțiilor, costurile administrative ale garantării, cât și finanțarea anuală a capitalului.

Proiectul de act normativ mai prevede că în cazul în care firma solicită prelungirea creditului, atunci banca urmează să analizeze doar încadrarea în categoria IMM a acesteia.