„Crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea pe orizontală a tuturor unităţilor care folosesc materia primă de la Oltchim sunt două deziderate ale USL”


Vladoiu_Aurel2• declară deputatul Aurel Vlădoiu, care prezintă etapele care trebuie parcurse pentru repunerea pe picioare a combinatului condus de Constantin Roibu

Urmare a vizitei ministrului Economiei – Daniel Chiţoiu la combinatul Oltchim, s-au stabilit pentru perioada viitoare următorii paşi de făcut: urgentarea accesării de către Oltchim a unui credit de 40.000.000 euro necesar pentru capitalul de lucru – achiziţionarea de materii prime, plata utilităţilor şi a salariilor restante şi a celor curente – astfel încât instalaţiile să funcţioneze la 60% din capacitate; accelerarea procedurilor de majorare a capitalului social prin conversia creanţei AVAS în acţiuni, conform avizului Comisiei Europene din data de 7 martie 2012. În plus, ministrul Chiţoiu va desemna o comisie care va negocia cu OMV Petrom preţul de achiziţie al rafinăriei de la Arpechim Piteşti, astfel încât potenţialii investitori interesaţi de funcţio­narea Oltchim în sistem integrat să cunoască preţul de achiziţie al rafinăriei. Participant la întâlnirea cu ministrului Economiei, deputatul vâlcean Aurel Vlădoiu spune: „Problema Oltchim este trecută în oferta pe care președintele Ion Cîlea a prezentat-o şi o susţine pentru mandatul 2012 – 2016 în fruntea Consiliului Judeţean. Crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea pe orizontală a tuturor unităţilor care folosesc materia primă de la Oltchim sunt două deziderate majore ale Uniunii Social Liberale, iar pentru aceasta trebuie parcurse în perioada imediat următoare mai multe etape. Este decisivă acordarea unui credit sindicalizat în valoarea de 40 milioane euro – de la Eximbank, CEC, Banca Transilvania şi BCR – care să fie folosit pentru capital de lucru la Oltchim, care acum funcţionează la 30 la sută din capacitate. Trebuie spus că, şi astăzi, combinatul condus de Constatin Roibu are o piaţă foarte bună de desfacere pentru produsele sale”.

La fel de importantă pentru privatizarea Oltchim, în luna septembrie, este preluarea rafinăriei de la Piteşti, care a fost închisă anul trecut de OMV Petrom şi s-a programat dezafectarea. Prin eforturile concertate ale factorilor politici din Vâlcea şi Argeş s-a reuşit stoparea dezafectării. „So­lu­ţia ar fi ca statul român să-şi diminueze cu 2 la sută parti­cipaţia la OMV Petrom şi să preia rafinăria, iar noi – toţi par­la­­mentarii de Vâlcea şi Argeş – ne zbatem pen­tru acest lu­cru. Toate aceste etape au fost prezentate m­i­nistrului Da­niel Chiţoiu, care a promis că se implică total în reindustria­lizarea judeţelor Vâlcea şi Argeş. Este vital pen­tru cele două judeţe ca Oltchim să funcţioneze la toată ca­pacitatea, este vital şi pentru Exploatarea Minieră, este vi­tal şi pentru CET Govora, dar şi pentru bazinul carbonifer Ber­beşti – Alunu”, a mai spus pesedistul Aurel Vlădoiu.

Biroul de presă