Cota achiziţie de certificate verzi pentru 2013, micşorată


• Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a calculat cota estimată de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2013 • Cota a fost diminuată de la 0.2117 certificate verzi/ MWh la 0.191 certificate verzi/MWh şi urmează a fi aplicată de către toţi furnizorii de energie electrică începând cu data de 1 iulie
 

Potrivit unui comunicat oficial de presă  ANRE, efectul diminuării cotei de certificate verzi se va resimţi în valoarea facturii de energie electrică la consumatorii finali, ponderea certificatelor verzi reducându-se de la 0.051 lei/KWh la 0.034 lei KWh. Producătorii de energie regenerabilă primesc un sprijin sub formă de certificate verzi (CV) în funcţie de tehnologia folosită doar că  toate stimulentele acordate pentru investiţiile în energia verde vor fi suportate de toţi consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligaţi, prin lege, să cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regăsesc în preţ la consumatorul final. Tranzac­ţionarea certificatelor verzi este independentă de tranzacţionarea energiei electrice, care se realizează prin mecanisme de piaţă, pe piaţa de energie electrică. Prin această schemă de sprijin, consumatorii finali suportă, prin preţul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de producţie ale producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie.

Guvernul a decis la începutul lunii iunie să fie amânată acordarea unui număr de certificate verzi, scopul fiind reducerea facturilor la energia electrică. Ordonanţa de Urgenţă prevedea amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice  hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale  electrice solare (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv  începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face eşalonat până cel târziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se  stabileşte tot de către ANRE. În ceea ce priveşte preţul de tranzacţionare, acesta este ,în prezent, de circa 37-38 euro/certificat verde. Potrivit Legii 220/2008 şi în urma ajustărilor în funcţie de inflaţie, preţul maxim de tranzacţionare poate fi de 58,8 euro/certificat verde.

Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a eliminat plata componentelor tarifului de transport pentru tranzacţiile de import-export de energie cu scopul de a „stopa“ procedura de infringement începută de Comisia Europeană (CE) împotriva României. CE a iniţiat, în 2011, o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că Guvernul percepea tarife pentru tranzacţiile de import şi export al electricităţii.