Corespondență din Bangkok, de la dr. Irina și Radu Dobrescu din India în Thailanda – o țară asediată de turism


india thailanda

După 12 zile petrecute regatul Buthan, cu un avion am ajuns la New Delhi, oraș pe care l-am vizitat cu câțiva ani in urma pe îndelete. Acum am sosit aici pentru două obiective turistice mai puțin cunoscute de noi: Chang Baori din Abhaneri (o  fântână în trepte, unică în India) și Fathepuri Sikri, oraș construit la sfârșitul secolului al XVI-lea,  de regele Akbar,  părăsit ulterior din cauza insuficienței apei de băut. O remarcă, în centrul capitalei New Delhi, acum, ca și în alți ani,  aceeași mizerie ca peste tot în India. Nu se poate vorbi numai de sărăcie, ci  și de multă dezordine, de lipsă de civilizație: gunoaiele se aruncă pretutindeni, se circulă alandala, animalele împân­zesc drumurile, alte și alte aberații care vădesc o menta­litate ba omului subdez­voltat. Cât despre infrastruc­tura jos pălăria: India are șosele și autostrăzi ultramoderne. De asemenea, aeroportul din New Delhi este gigant, elegant, superb. În avionul cu care am călătorit la Bangkok,  90% dintre călători  au  fost indieni. Din păcate, năravul din fire n-are lecuire: aruncau pe jos hârtii, ambalaje, sticle goale, reviste; podeaua avionului arăta la aterizare ca o mare rampă de gunoi. Nu mai vorbim că,  la fel ca unii asiatici, nu cunosc batista și deodorantele. Scuipă pe jos,  mirosul de sudoare „parfumează” orice încăpere sau local public.
Din India,  am ajuns la Bangkok, orașul îngerilor, pe care de asemenea l-am mai vizitat. Am revenit în același hotel superb, Mandarin Oriental. Diferența între Asia Centrală și India este, desigur, enormă. La Bangkok ai  senzația că te afli într-o țară civilizată din Europa. Toată această evoluție normală pe care a făcut-o Thailanda se datorează exclusiv dezvoltării turismului. Atenție, guvernanți români! Desigur, în cartea pe care sper să o scriem anul viitor o să abordăm  mai pe larg aceste probleme, cu referire la aventurile noastre  asiatice, în care vom include și  croaziera pe fluviul Irrawady, din Burma, apoi pe Mekong, până la triunghiul de aur, Cambogia-Laos-Vietnam, vizita de 10 zile în Singapore, apoi aproape o lună al drumului pe ape cu vasul Seabourn, de-a lungul Malaeziei, Thailandei și Indoneziei.
Așadar, din nou în Thailanda. După peripeții și drum greu, acum ne odihnim 5 zile în superbul hotel Mandarin Oriental din Bangkok, orașul îngerilor, în care am mai fost și acum 20 de ani. Thailanda este cu totul altceva. Evoluția acestei țări bogate, mai ales in turism, este surprinzătoare. Prin Bangkok îți era frică să te aventurezi seara. Nu gând să vizitezi orașul pe timp de noapte. Cu două decenii în urmă,  chiar șeful hotelului Mandarin Oriental ne-a dat mașina sa cu șoferul, care ne-a însoțit  peste tot, iar în cartierele rău famate ne-a interzis să intrăm. Acum, orașul este luminat a giorno, turiștii se plimbă peste tot. Zgârie nori, din beton și sticlă, malluri în care te pierzi, străzi pline de magazine, bazaruri și extrem de multe imbisuri, restaurante și vestitele inca (bucătarii mobile) – iată imaginea unui oraș modern, plin de viață și de turiști din toată lumea. Piețele sunt încărcate de zarzavaturi și fructe exotice, iar pe canalele ce  derivă din fluviul principal Chao Praia, totul se vinde direct din bărci. La fel și mâncarea frumos ambalată.
Circulația în oraș a fost total modernizată. În afara bulevardelor și autostrăzilor s-au construit metrouri și amenajate linii ferate pentru trenurile suspendate care nu numai că sunt foarte avantajoase ca preț, dar reprezintă și cel mai rapid mijlocul de deplasare. Să avem, deci, încredere în proiectul primarului general al Bucureștiului, dr. Sorin Oprescu, adeptul căilor de transport suspendate,  moderne în toată lumea.
Plecăm din  Bangkok cu impresii de excepție,  de caldă mulțumire: totul superb, oameni primitori, oricare turist este tratat de la egal la egal,  Asta înseamnă experiență bogată, profesionalism, amabi­litate, prețuri rezonabile,  respect pentru toată lumea, indiferent de rang. .Turismul aici are clasă. Ar fi binevenit un schimb de experiență între thailandezi și români în privința industriei hoteliere. Romanii au ce învăța, fiindcă Thailanda,  în decursul anilor, a căpătat multă experiență în turism, nu numai ca profesionalism, dar și prin afișarea unei amabilități aparte, ce-ți face bine și te obligă să revii.