Controverse în jurul vânzării Oltchim!


• presa economică notează că un investitor ar fi întârziat cu oferta peste termenul limită
• PCC ar fi notificat bursa de valori din Varşovia că NU s-a băgat
• controversatul Gruia Stoica, printre „peţitorii” combinatului râmnicean

La expirarea termenului oficial pentru depunerea ofertelor, statul român are pe masă opt oferte clare! O a noua ofertă pentru cumpărarea de active ale combinatului Oltchim a fost depusă de către fondul de investiţii „White Tiger”, cu capitaluri americane şi britanice. Dar după expirarea termenului, după cum infomează News.ro, citat de Bursa.
Deşi a fost depusă după termenul limită şi riscă să fie descalificată din această cauză, oferta va fi luată în calcul în cazul în care este considerată suficient de atractivă.
Conform surselor citate, „White Tiger” este o firmă de investiţii fondată în anul 2001, cu birouri la New York, Londra, San Marino şi Hong Kong, dar care deţine mai multe subsidiare în Marea Britanie, SUA şi în alte ţări, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a companiei. Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit, potrivit News.ro, de la „Chimcomplex” Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), „IPP”, „Louisiana Chemical” (SUA), „GFR Group” (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), „Aiotech”, „Dynamic SG” Galaţi (care a mai cumpărat active de la Oltchim în anul 2013) şi „BNS Group”.
Oltchim a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un un anunţ în care a precizat că nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da alte detalii. Nici o ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului.
Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele Oltchim sunt oferite spre vânzare grupate în nouă pachete: Uzinele clor-alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică – Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică – Râmnicu Vâlcea. Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării este de 307 milioane euro.