Continuă operațiunile la Malaia: 80 de oameni și un elicopter se luptă cu flăcările!


Incendiul care a pus pe jar autoritățile din județul nostru continuă să se manifeste violent și să se extindă cu forță în pădurile montane din comuna Malaia. Vântul puternic amenință să zădărnicească eforturile celor aproximativ 80 de oameni care acționează la sol, dar și ale elicopterului militar, care a ajuns luni dimineața la fața locului.
Despre întreaga operațiune, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, Dan Pascaru, prezent la fața locului, ne-a oferit mai multe informații.
„A sosit și elicopterul. Sunt foarte multe focare, iar pădurea de foioase este bătrână; sunt arbori căzuți la pământ și de aici se propagă focul foarte repede. De ieri (n.r. duminică, 24 martie), a început vântul să bată, iar acum s-a întețit. Este o intervenție greoaie, avem 70-80 de oameni în partea de sus care intervin, dar trebuie să fie atenți pentru că vântul își schimbă direcțiile. Noi sperăm să stingem incendiul cât mai repede”, a declarat, pentru cotidianul nostru, lt.col. dr. Dan Pascaru, inspector șef ISU Vâlcea.
Menționăm că-n zonă se află o stână, iar la baza pădurii un gater, pompierii sperând ca focul să nu ajungă la acest ultim obiectiv.

UP-DATE ora 15.00

Pompierii militari din cadrul ISU General Magheru al judetului Valcea impreuna cu membrii SVSU Malaia, si ai ocoalelor silvice din zona continua interventia de stingere a incendiului reaprins ieri dimineata in Muntii Lotrului / Punctul Padina si Plesa. In sprijinul acestora actioneaza si un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie cu un dispozitiv de transport apa de tip Baby – Buchet care poate transporta aproximativ 2400 de litri de apa. Alimentarea se efectueaza din Raul Olt, apa fiind deversata in zona focarelor.
Pana la aceasta ora (15.00), elicopterul a efectuat un numar de 19 curse refuland o cantitate de 33,6 tone de apa. Astfel s-a reusit limitarea extinderii incendiului, suprafata totala afectata fiind de aproximativ 12 hectare. Interventia este ingreunata atat de terenul accidentat cu inclinatie mare, de rafalele de vant cat si de lipsa apei (altitudinea ca care se desfasoara interventia fiind de 1400 – 1600 m). Se lucreaza cu mijloace de prima interventie. Pe tot parcursul zilei, flacarile s-au manifestat atat la nivelul solului in zona impadurita cu foioase cat si la doboraturi si arbori uscati. Se va actiona pana la lasarea intunericului cu 27 de pompieri militari si 45 de membrii ai SVSU si ocoale silvice din zonă.
Pe timpul noptii un echipaj de pompieri va asigura protectia bunurilor de la baza versantului (un gater mai multe grajduri si mai multe locuinte), deoarece exista riscul pravaliri de buturugi aprinse, iar zona impadurita va fi monitorizata, si se va incerca stoparea propagarii incendiului.