Conform noului Cod Silvic, primarii vor identifica locuitorii care au nevoie de lemne de foc


Conform noilor reglementări ale Codului Silvic, cetățenii care au nevoie de lemne de foc, dar nu dețin păduri, trebuie să înregistreze la primării cereri în acest sens, aceastea urmând a fi transmise, mai departe, ocoalelor silvice. Pentru aceasta, edilii au primit sarcina de a identifica cetățenii care au nevoie de lemne și de a le înregistra cererile. Lemnele de foc le vor fi vândute oamenilor la prețuri mult mai accesibile. În plus, materialul lemnos achiziționat prin Romsilva nu va putea fi revândut de cetățean, acesta din urmă riscând dosar penal.

Doar 51 din 89 de edili, interesați de lege

Deși sunt, în general, vocali când vine vorba de domeniul silvic și prevederile legale, la ședința organizată de prefectul Florian Marin s-au prezentat doar 51 din cei 89 de primari. Cei prezenți au aflat că, până la 1 septembrie, trebuie centralizate datele, respectiv aflat numărul cetățenilor care doresc să intre în posesia lemnelor de foc.

Propunerea edilului Dediu: depozite de comercializare

La dezbatere, s-au înaintat și propuneri, una dintre acestea, îmbrățișată de ceilalți aleși locali, venind din partea primarului comunei Păușești-Măglași, Alexandru Dediu: „Printr-o hotărâre a Consiliului Local, vom da, cu titlul gratuit, anual, o suprafață de teren pentru înființarea unui depozit de comercializare a lemnului. Vom face un protocol cu ocoalele silvice, le vom da 1.000 – 2.000 mp, vom înființa un depozit, se vor aduce lemne, iar cetățenii vor putea să le cumpere direct. Ce atâta inventar, liste, cereri!?”
Șeful Direcției Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, a declarat că va analiza propunerea înaintată, dar, menționând că, înființarea unui depozit presupune zeci de pași: încercuirea acestuia, GPD pentru material lemnos, om cu vânzarea etc.
Partea mai puțin plăcută este aceea că multe localități nu mai dispun de păduri sau au suprafețe foarte mici, iar lemnus adus din altă zonă ar ridica prețul de comercializare. De asemenea, tot din cauza numărului mic de păduri, este posibil ca nu toți cei care au nevoie de lemne de foc să intre în posesia lor, legea spunând clar că totul se va face în funcție de posibilități.