Conform datelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean, A scăzut destul de mult infracţionalitatea sesizată


Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea în anul 2016 au vizat: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimo­niului, siguranţa stradală si siguranţa rutieră; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale; asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contra­bandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene; asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţi­nerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Vâlcea.

Criminalitatea judiciară
a înregistrat o scădere
cu 10%

Pentru al şaselea an consecutiv infracţio­nalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea înregistrează o scădere. Astfel, în anul 2016, la nivelul I.P.J. Vâlcea au fost sesizate cu  13,81% mai pu­ţine infracţiuni faţă de anul precedent. Crimi­nalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere cu aproximativ 10 procente faţă de anul precedent, în mediul urban scăderea fiind de 14%, iar în rural de 13,62%. Infracţiu­nile contra patrimoniului reprezintă 41,64% din totalul infracţiunilor sesizate(o scădere cu 16,28% faţă de 2015) la care înregistrăm cea mai mică valoare din ultimii 8 ani. Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este proporţională cu evoluţia infracţiunilor de furt, care înregistrează pentru al cincilea an consecutiv o scădere semnificativă (17,51% faţă de 2015).  Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din locuinţe cu 3%, din societăţi comerciale cu 9,4%  şi de auto cu 3,5%.  Infracţiunile de înşelăciune înregis­trate de I.P.J. Vâlcea reprezintă 8,9% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate. Numărul acestora a scăzut faţă de anul 2015 cu 17,70% . De asemenea, în anul 2016, numărul infracţiunilor de tâlhărie s-a diminuat cu 21,57 %.

Peste 27.000 controale pentru prevenirea criminalității

Activitatea de prevenire a criminalităţii reprezintă, alături de combatere, o componentă importantă a intervenţiei poliţiei, în acest domeniu acţionând pe două  paliere atât structurile operative cât şi structura de analiză şi prevenire a criminalităţii şi poliţiştii de proximitate. Pentru prevenirea crimina­lităţii au fost desfăşurate 27.912 controale directe, 83 razii, 1631 acţiuni cu efective mă­rite şi 1646 activităţi în unităţi de învăţământ şi zone adiacente, fiind totodată 8976  per­soane primite în puncte de consiliere. În domeniul prevenirii, au fost iniţiate şi imple­mentate  proiecte şi campanii în cadrul cărora s-au abordat, secvenţial, diferite genuri de infracţiuni circumscrise domeniilor prioritare.

Infracțiunile stradale,
în scădere

Pentru îmbunătăţirea ordinii şi siguranţei publice, poliţiştii au continuat aceeaşi ma­nieră de abordare din ultimii ani, axată pe apro­pierea de comunitate, pregătirea antiin­fracţională şi un sistem integrat de acţiune. Astfel în cursul anului 2016, infracţiunile comise în mediul stradal se menţin la valori reduse, reprezentând doar 2,83% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspecto­ratului. Este al şaselea an consecutiv când această categorie de infracţiuni înregistrează scăderi.  Infracţiunile de furt reprezintă 91,64% din criminalitatea stradală. În anul 2016, în mediul rural au fost sesizate cu 13,62% mai puţine fapte faţă de anul anterior.
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic a constituit o altă preocupare majoră a I.P.J. Vâlcea în anul 2016, activităţile vizând atât prevenirea şi com­baterea tăierilor ilegale de arbori din păduri cât şi faptele ilegale asociate din circu­laţia, depozitarea, prelucrarea şi comercia­lizarea materialului lemnos. În anul 2016 au fost sesizate cu 28% mai puţine infracţiuni la regimul silvic, decât în anul precedent. Structurile competente au desfăşurat multiple acţiuni fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 3026,98 de m.c. material lemnos, cu 47% mai mult decât în anul 2015. Urmare a modificărilor de la sfârşitul lunii octombrie 2016 la  Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, care presupune confiscarea mijloa­celor de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase ce nu au provenienţă legală, efectivele I.P.J. Vâlcea au indisponibilizat în vederea confiscării, doar în ultimele două luni ale anului trecut, 31 autovehicule şi 10 atelaje hipo.
Pe linia sistemelor de securitate, în scopul prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului, au fost efectuate acti­vităţi de control referitoare la modul de im­plementare a cerinţelor minimale de secu­ritate şi verificarea respectării prevederilor legale incidente de către agenţii economici şi deţinătorii de valori.
Siguranţa rutieră constituie o altă prio­ritate a poliţiei vâlcene. În anul 2016 poliţiştii rutieri au participat la 1829 de acţiuni, fiind aplicate 49147 de sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei şi reţinute în vederea suspendării dreptului de circulaţie 3965 de permise de conducere. S-a acţionat cu con­secvenţă în raport de principalele cauze ge­ne­ratoare (viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentara a pieto­nilor prin loc nepermis şi abateri biciclişti).

Prejudiciul economic recuperat, peste 27.000.000 lei

Pe raza judeţului Vâlcea s-au produs cu 10,5% mai puţine accidente rutiere grave decât în anul 2015. Personalul Serviciului Acţiuni Speciale a realizat 342 de misiuni, constând în percheziţii, escorte, aplanări de conflicte, razii şi alte activităţi de sprijin pentru structurile operative.
Lucrătorii Biroului Arme, Explozivi, Subs­tanţe Periculoase, în urma dosarelor instru­mentate au ridicat în vederea confiscării: 1 autoturism, 1 barcă cu motor, 282 kg articole pirotehnice şi 20,5 kg produse protecţia planetelor.
Prejudiciul recuperat pe parcursul peri­oadei de referinţă de către lucrătorii Servi­ciului de Investigare a Criminalităţii Eco­nomice este în sumă totală de 27.000.000 lei.