Conferinţa Internaţională anuală „World Famous Mountains” s-a deschis la Olăneşti


conferinta_World_Famous_Mountains• zeci de delegaţi din 11 ţări au poposit la Vâlcea pentru primul eveniment de o asemenea anvergură organizat în ultimii 20 de ani în judeţul nostru

După două întâlniri în China şi una pe tărâm american, frăţia celor mai faimoşi munţi ai lumii şi-a adunat membrii la Olăneşti, acolo unde toate continentele lumii şi-au trimis repre­zentanţi. Din Tanzania muntelui Kili­man­jaro până în Japonia muntelui sacru Fuji, de la dealurile de ciocolată din Filipine până la Lushanul chine­zesc,  din Australia muntelui Kanawinka până în Brazilia vârfului Guaramiran­ga, un autentic Babilon montan s-a pus în mişcare la fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu.

Ieri dimineaţă, startul conferinţei, a cărei principală temă este dezvoltarea durabilă a ariilor montane, a fost dat oficial prin discursurile preşedintelui CCI Vâlcea Valentin Cismaru şi al autorităţilor lo­cale, reprezentate de către preşedin­tele CJ, Ion Cîlea şi a primarului Râm­ni­cului, Emilian Frâncu. În fapt, cele două personalităţi politice ale Vâlcii au fost printre cei mai importanţi susţi­nători ai evenimentului, fapt recunoscut public şi de către Valentin Cismaru în speach-ul său.

Impresionant a fost cuvântul dele­ga­tului chinez Yang Jian care, în numele celor patru asociaţii din ţara sa prezente la eveniment: Emeishan, Huangshan, Lushan şi Taishan a expus modul tipic agresiv pe care do­reş­te ca viitorul acestor conferinţe să-l adopte: „Ideea acestui gen de întâlniri trebuie să fie mereu extinderea pro­mo­vării şi creşterea noastră în influ­enţă. Suntem reprezentanţi din toate colţurile lumii astfel că nu ne putem propune altceva pentru viitor decât ca şi cuvântul nostru să capete o greutate tot mai mare. Cooperarea între noi şi solidaritatea de care am dat dovadă din clipa în care am demarat acest proiect comun trebuie să ne anime şi în anii care vin pentru că muntele este o resursă aproape infinită pe care nu ne permitem s-o ignorăm de-aici înainte!”

Conferinţa îşi continuă lucrările azi şi mâine cu vizite la obiective UNESCO din zona Horezu sau la hidro­centrala Ciunget, la Castelul Bran şi Palatul Parlamentului.