Condiții pentru sacrificarea mieilor de Paști


Un comunicat oficial de presă anunță că, în perioada premergătoare Sărbă­torilor de Paşte, ANSVSA acţionează pentru protejarea sănătăţii şi respectarea intereselor consuma­torilor şi permite sacrificarea mieilor în pieţe. Astfel, în perioada 7.04-19.04.2014, în toate pieţele agro­alimentare şi în alte locuri special ame­na­jate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura nece­sarul de personal sani­tar veterinar şi permanenţa acestuia, inclu­siv în zilele de sâmbătă şi dumi­nică. Autoritatea a sta­bilit o serie de con­diţii sanitar-veterinare ce trebuie res­pec­tate în procesul de sacri­ficare a animalelor. Iată care sunt aces­tea:  fermele / exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, pre­cum şi operatorii din domeniul alimentar ca­re desfăşoară activităţi de procesare, de­po­zitare, transport/distribuţie şi co­mer­cializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare / înregistrare sanitară vete­rinară eliberată în conformitate cu pre­ve­derile legislaţiei în vigoare; anima­lele au o stare cores­punzătoare de sănă­tate şi sunt admise pentru sacri­ficare în vederea consumului public numai animale identificate con­form le­gis­laţiei în vigoare, crescute în ferme, loca­lităţi şi zone indemne de boli tran­­smisibile; respectarea regulilor de bun­ăstare a animalelor în timpul tran­sportului, abatorizării sau tăierii, con­form prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate cores­punzător; transportul mieilor pentru tăiere este efectuat numai în mijloace auto autori­zate sanitar veterinar şi înso­ţit de certi­ficate veterinare care să ates­te sănă­tatea acestora, precum şi de docu­men­te privind informaţiile lanţului alimen­tar conform modelului stabilit de ANSVSA; sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare auto­ri­zate sanitar veterinar pentru schim­buri intra­co­mu­nitare pentru sacr­i­ficarea de ovine,  pu­bli­cate pe site-ul ANSVSA; în cazuri excepţionale, sacri­fi­carea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veteri­nară şi în care sunt respectate condiţiile prevă­zute de legislaţie; spaţiile amena­jate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a ani­ma­lelor; activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează  numai în perioada 11.04-19.04.2014, între orele 06:00-17:00. DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor permite înfiinţarea spa­ţi­ilor amenajate temporar numai dacă: în anul precedent au mai fost înfiinţate pe ace­leaşi locaţii spaţii amenajate tem­porar iar pe întreaga perioadă de fun­cţio­­nare nu au fost constatate abateri de la legislaţia sanitară veteri­nară în vi­go­are; în aceste spaţii amena­jate tem­po­rar sunt respec­tate condiţiile gene­ra­le şi specifice de igienă, sănă­tate şi bună­­stare a anima­lelor, gestio­nare a produselor de origine animală nedes­tinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor stabilite de legislaţia sani­ta­ră veterinară; există un număr sufi­cient de medici veterinari oficiali instruiţi cores­punzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar”.