Concluzia deputatului Lovin după vizita la Măldărești: „Stingerea focului presupune acoperirea cu pământ a zonelor incendiate”


După cum v-am informat în ediția anterioară a cotidianului nostru, situaţia gropii de gunoi de la Măldăreşti a fost discutată din nou, luni, 11 septembrie, la faţa locului în prezenţa echipei de specialişti trimisă de la Bucureşti de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Luni dimineaţa, deputatul Dumitru Lovin, însoţit de prefectul de Vâlcea, Florian Marin, s-a deplasat în zonă pentru a vedea la faţa locului care este situaţia, împreună cu Octavian Popa, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Flavius Ardelean, consilierul ministrului Mediului, Ilie Bociog, primarul comunei Măldăreşti, şi, nu în ultimul rând, cu câţiva consultanţi externi din cadrul altor instituţii.
Reprezentanţii ministerului împreună cu deputatul ALDE şi prefectul judeţului i-au adus la cunoştinţă edilului Ion Bociog că suma alocată de Guvernul României pentru stingerea incendiului, respectiv cei 12,1 miliarde de lei vechi, au fost deja viraţi în contul primăriei, iar aceştia trebuie folosiţi exclusiv pentru stingerea incendiului. Primarul din Măldăreşti a spus că deja a avut o primă întâlnire cu două firme specializate în stingerea incendiilor şi închiderea gropilor de gunoi care au acceptat să ofere consultanţă în acest proiect.
Închiderea gropii de gunoi intră exclusiv în atribuţiile proprietarului, iar acesta va fi obligat să realizeze un grafic pentru închiderea gropii, cu termene foarte exacte care trebuie respectate, suma necesară ajungând la aproximativ 30 miliarde de lei vechi. Lucrările de stingere a incendiului vor fi supravegheate permanent de Jandarmerie şi Poliţie în vederea evitării unor scandaluri între cetăţeni și specialiştii angajaţi pentru demararea programului. Cu privire la această chestiune care a pus pe jar autoritățile din județul nostru, căci incendiul s-a iscat în urmă cu trei săptămâni și nici până acum nu a fost stins, deputatul Lovin a avut o delarație care s-a asemănat, în linii mari, cu punctele de vedere transmise de către reprezentanții autorităților județene. „Stingerea focului presupune acoperirea cu pământ a zonelor incendiate. Zona trebuie monitorizată cu mare atenție. Fumul emanat în urma incediului nestins poate fi foarte periculos pentru locuitorii zonelor din vecinătatea gropii de gunoi”, a sunat declarația deputatului ALDE Vâlcea, Dumitru Lovin.
Înainte de a pleca, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au atras atenţia atât autoriţăţilor locale, cât şi judeţene, că nerespectarea condiţiilor impuse de starea de urgenţă va atrage după sine amenzi usturătoare.